Museum in bloei

0

25 maart t/m 21 mei 2017

In het voorjaar is het Frans Hals Museum traditiegetrouw in de ban van bloemen. Van 25 maart tot en met 21 mei 2017 zijn de zalen en gangen van het museum versierd met verse bloemboeketten en andere bloemsierkunst en bijzondere (tulpen)vazen zoals de uitzonderlijke tulpenvazen van Jing He (Designacademie Eindhoven). Dit jaar zal het thema ‘China-Nederland’ een rol spelen en als inspiratie dienen voor studenten van de Rietveld Academie (afdeling keramiek) die voor het museum nieuwe vazen ontwerpen onder begeleiding van Hans van Bentem.

De eerste vier weken fleuren de vrijwilligers van de Vrienden van het museum onder leiding van Vibeke Struben de zalen op met op China geïnspireerde voorjaarsboeketten. Daarna nemen bloemsierkunstenaar Paul Wijkmeijer en zijn team het stokje over. Zij gebruiken daarbij bijzondere tulpenvazen van Jan van der Vaart en andere vazen uit de collectie van het museum.

Activiteiten
Bloemsierkunstenaar Paul Wijkmeijer verzorgt twee demonstraties op zaal en daarnaast twee bloemschikworkshops. Meer informatie daarover volgt op de website.

De presentatie Museum in bloei maakt deel uit van een samenwerking tussen het Frans Hals Museum, de Keukenhof, de Jopenkerk en Haarlem Marketing. Gezamenlijk nemen zij de bezoeker mee op een Tulpomania tour door Haarlem en het lentepark de Keukenhof waarbij de tulpenmanie uit de Gouden Eeuw weer tot leven komt.

De bloemenpresentatie wordt mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem.

Gelijktijdig in het Frans Hals Museum

Barbaren & Wijsgeren
Het beeld van China in de Gouden Eeuw
25 maart t/m 20 augustus 2017

Tegenwoordig kijken veel Europeanen met een mengeling van verbazing en bewondering naar China. ‘Made in China’ is een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven. Het beeld van het land is echter minder concreet: de Chinese tradities, staatsvorm, literatuur en filosofie zijn niet altijd even makkelijk in te passen in het Westerse wereldbeeld. Deze situatie is vergelijkbaar met de 17e eeuw, toen Chinese producten voor het eerst een alledaags onderdeel van Nederlandse huishoudens werden en rijk geïllustreerde boeken over China ongekend populair bleken. Tegelijkertijd botste nieuwe kennis vaak met oude aannames over het Rijk van het Midden. Stereotypes over China bleven stug overeind: vele zelfs tot op de dag van vandaag. In China zelf was sprake van een vergelijkbare dynamiek die terug te voeren is op de eerste ontmoetingen met Nederlanders. Als ‘roodharige barbaren’ wekten ze op hun beurt verwondering.

In het kader van Nieuw & Oud is er in het Frans Hals Museum ook videowerk te zien van kunstenaar en winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2016 Evelyn Taocheng Wang en keramiek van Hans van Bentem.

Info
Titel Museum in bloei
Datum 25-3-2017 t/m 21-5-2017
Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, 2011 ES Haarlem

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)