Bas de Gaay Fortman op 12 maart in Dorpskerk Bloemendaal

0

Op zondagmiddag 12 maart, om 16.00 uur is Bas de Gaay Fortman de gast van Areopagus. Ad van Nieuwpoort gaat met hem in gesprek over zijn over zijn recente publicaties Moreel Erfgoed en De Grondwetwijzer.

De Gaay Fortman was in 1968 een van de progressieve ARP-leden die zich aansloten bij de PPR, Politieke Partij Radicalen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van april 1971 was hij één van de vier regionale lijsttrekkers van deze partij en werd hij lid van de Tweede Kamer.

Redenaarstalent
Bij de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen van november 1972 werd hij landelijk lijsttrekker van de PPR. De partij steeg van twee naar zeven zetels, welke spectaculaire winst algemeen aan hem werd toegeschreven. Er werd gesproken van het ‘Bas-effect’. De Gaay Fortman was fractievoorzitter en woordvoerder op de gebieden ontwikkelingssamenwerking, justitie, defensie, buitenlandse zaken en economische zaken. De Gaay Fortman was met zijn aparte sprekers- en redenaarstalent een karaktervol kamerlid. In 1977 droeg hij het stokje over aan Ria Beckers en daarna was hij nog tot 1990 lid van de Eerste Kamer voor de PPR. Het laatste jaar opereerde hij namens GroenLinks.

Na zijn vertrek uit de Tweede Kamer bekleedde De Gaay Fortman een groot aantal bestuursfuncties en hoogleraarschappen, met name op het gebied van de ontwikkelingssamenwerking en op kerkelijk gebied. Ook is hij regelmatig als voorganger op kerkelijke kansels te vinden.

Waarden en normen
Hoe geven we onze uit balans geraakte samenleving weer politieke structuur? Een positief antwoord ligt in de Nederlandse grondwet, zo schrijven Bas (1937) en kleinzoon Olivier (1992) in het boek ‘De Grondwetwijzer’. In de grondwet zijn normen vastgelegd die zijn voortgekomen uit een beschavingsgeschiedenis van vele eeuwen. Vlak voor de verkiezingen zal het gesprek zeker over deze waarden en normen gaan.

Info
Zondag 12 maart van 16.00– 17.00 uur
Dorpskerk, Kerkplein, Bloemendaal
Na afloop meet & greet
Toegang: uw gift