Documentaire over fotograaf Robert Mapplethoepe in de Filmschuur

0

Met inleiding door Charlotte van Lingen (Kunsthal Rotterdam)

Op zondag 2 april om 10:15 uur is de documentaire ‘Mapplethorpe: Look at the pictures’ te zien in de Filmschuur, in het kader van de serie Cracking the Frame. Charlotte van Lingen, senior curator bij Kunsthal Rotterdam, geeft een inleiding bij de film. De inleiding start om 10:15 uur, de documentaire wordt aansluitend vertoond.

Het werk en het leven van de ‘obscene en perverse’ fotograaf Robert Mapplethorpe
“Kijk nou naar die foto’s”, riep de oerconservatieve Amerikaanse senator Jesse Helms geshockeerd uit. Hij doelde op het werk van de controversiële fotograaf Robert Mapplethorpe, dat hij als obsceen en pervers beschouwde. Mapplethorpe (1946-1989) stond vooral bekend als de man die de grenzen opzocht in zijn weergave van naakt, seksualiteit en fetisjisme. Even beroemd als berucht zijn zijn naaktportretten van zwarte mannen. Deze documentaire schetst zijn carrière: hoe hij begon met een simpele Polaroid, om in de jaren zeventig, inmiddels in het bezit van een Hasselblad, zijn vrienden, kunstenaars en andere beroemdheden voor de camera te plaatsten. Zijn talloze naaktportretten, van zowel vrouwen als mannen, stammen hoofdzakelijk uit de jaren tachtig. Filmmakers Bailey en Barbato laten nooit eerder vertoond archiefmateriaal zien, waarbij Mapplethorpe, die veel te jong overleed aan de gevolgen van aids, zelf commentaar levert dankzij recent gevonden audiomateriaal. Zijn werk en leven kunnen niet los van elkaar worden gezien.

Filmschuur eXtra – Kunsthal Rotterdam
De documentaire wordt voorafgegaan door een inleiding van Charlotte van Lingen, Senior Curator bij de Kunsthal in Rotterdam. Ze is verantwoordelijk voor de tentoonstelling: Robert Mapplethorpe, een perfectionist, een groots retrospectief van het leven en werk van de fotograaf. De tentoonstelling biedt een indrukwekkend overzicht van zijn carrière, vanaf de eerste werken eind jaren zestig tot zijn doorbraak in de kunstwereld in de jaren tachtig. Vanaf 22 april is de tentoonstelling te zien in Kunsthal Rotterdam.

Cracking the Frame
Onder de noemer Cracking the Frame vertoont de Filmschuur maandelijks veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers, kortom over mensen die het huidige culturele landschap een ander aanzien hebben gegeven. Eerder waren o.a ‘Bolshoi Babylon’ en ‘Don’t Blink – Robert Frank’ te zien.

NB. ‘Mapplethorpe: Look at the pictures’ is Engels gesproken, niet ondertiteld.

Kaarten zijn verkrijgbaar op www.filmschuur.nl, telefonisch op 023-5173910 of aan de kassa van de Filmschuur, Lange Begijnestraat 9 in Haarlem.

Advertentie
Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in: (Geleverd door FeedBurner)