Record verbroken tijdens jaarlijkse etalagebenenloop

0

1,3 kilometer wandelen. Het lijkt een tochtje van niks. Toch is het voor mensen die de vaatziekte claudicatio intermittens hebben een topprestatie. Linda Nieman, verpleegkundig specialist vaatchirurgie in het Spaarne Gasthuis, kreeg 71 van haar patiënten zo ver om de afstand te lopen. Dit waren er 20 meer dan vorig jaar. Linda: “Jaarlijks organiseer ik, samen met fysiotherapeuten en collega’s uit het ziekenhuis, de etalagebenenloop voor patiënten die onder behandeling zijn van de vaatziekte claudicatio intermittens.

Claudicatio intermittens is een vaatziekte waarbij de bloedtoevoer naar de benen slecht is. Hierdoor voelt het lopen van een kleine afstand al als het lopen van een marathon. Mensen die de vaatziekte hebben staan vaak stil bij de etalages van winkels. Om even te pauzeren tot de pijn afneemt. Vandaar dat de aandoening in de volksmond ook wel etalagebenen wordt genoemd.

Linda: “Het is wetenschappelijk bewezen dat de pijnklachten bij deze aandoening afnemen als er meer wordt gelopen. Mijn doel is dan ook om zoveel mogelijk van onze patiënten aan het lopen te krijgen. Ook als dat in het begin pijn doet. Dat betekent namelijk dat er nieuwe vaatverbindingen worden aangemaakt, waardoor uiteindelijk de pijn afneemt. Veel patiënten weten dat niet en geven daardoor snel op. Terwijl lopen zo ontzettend belangrijk is bij deze ziekte.

One stop shop – polikliniek voor etalagebenen
Linda: “Vaak komen mensen op de polikliniek met klachten als pijn in de kuit of koude voeten. Maar ook het plots verliezen van haar op de benen of verdikking van teennagels kan een symptoom zijn van etalagebenen. Om de diagnose te stellen heeft het Spaarne Gasthuis een speciale ‘one stop shop’ polikliniek. Tijdens één bezoek aan het ziekenhuis worden verschillende onderzoeken verricht, waardoor de patiënt in een halve dag meteen de diagnose heeft. Daarna wordt het behandelplan opgesteld. En daar hoort vaak ook looptraining bij. Zo is het gekomen dat veel van mijn patiënten afgelopen weekend de finish hebben behaald van de etalagebenenloop. Ik ben enorm trots op ze!

Met steun en bemoedigende woorden van meelopende vaatchirurgen, fysiotherapeuten, verpleegkundig specialist, familieleden en partners, bereikten de deelnemers één voor één op eigen kracht de eindstreep. Een topprestatie dus, die beloond werd met een verfrissend hapje en drankje op het terras van Long Island.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)