Benefietgala Children of the Mount Everest

0

Artiesten zetten zich in om slachtoffers lawine te helpen

Een groot aantal (Haarlemse) artiesten zet zich in om geld in te zamelen voor de nabestaanden van de slachtoffers van een grote lawine op de Mount Everest in 2014. Dit doen zij op zaterdag 21 oktober in de Sociëteit De Vereeniging in Haarlem. Tijdens deze ramp kwamen zestien daar levende en werkende Sherpa’s om het leven.

Terug van een klimvakantie in de Himalaya komen en dan te horen krijgen dat het gebied getroffen is door de grootste lawine ooit. Dat overkwam twee Haarlemmers Maria Eldering en Maartje Hinse in 2014 toen zij een trektocht op de Mount Everest maakten. Daar ontmoetten zij een groep gidsen, de Sherpa’s. Het basiskamp, vanwaar zij vertrokken, werd een paar weken later getroffen door een van de dodelijkste lawines die de Mount Everest ooit heeft meegemaakt. Zestien Sherpa’s kwamen om, hun gezinnen brodeloos achterlatend.

Slachtoffers helpen
Nu, een paar jaar later, keren de dames terug naar het dorp. Maria Eldering, de Haarlemse violiste die tegenwoordig furore viert in De Koepel onder de naam ‘Haarlemse Viooldiva’s, vertelt: “De reis betalen we zelf, maar er is geld nodig om de families daar te helpen. Een aantal mannen, gidsen dus, zijn het slachtoffer geworden van de lawine. Een belangrijke bron van inkomsten is weggevallen. De overheid is niet zo als het hier bij ons is georganiseerd, dus veel steun hoeven de gezinnen niet te verwachten. Ter plekke bekijken we waar we het geld aan kunnen besteden.” Na terugkomst maken de Haarlemmers een boek met verhalen en portretten over de situatie van de Sherpa’s in het getroffen gebied. Een groot deel van de opbrengst van dit boek gaat naar een fonds dat de nabestaanden financieel steunt.

Belangeloze medewerking van artiesten
Een keur aan artiesten treedt op het benefietgala belangeloos op. Zangeres, cabaretière Mylou Frencken, Gerard Alderliefste, sopraan Angelique Wardenier, bekend van het tv-programma ‘Una Voce Particolare’ en Haarlemse artiesten als Fons Stam samen met Fredie Kuiper maken een mooi afwisselend programma. Ook Jessica van Noord, de Haarlemse Viooldiva’s (Maria Eldering zelf en Suzanne Groot), multitalent Gerrie Hondius, het Haarlemse Chante (Nicolette Knape en Jasper Swank) en Trio Vierstemmig (Evelien Hofhuis, Michel Corten, Jos Ahlers en Hans Goes) komen langs. Een bonte mix van allerlei stijlen door elkaar dus. Van klassiek via cabaret tot Hollandse meezingers. Maria: “Er is een minimum toegangsprijs van € 20,-, maar meer betalen mag ook. Hoe meer er wordt opgehaald, hoe beter we de kinderen van de Mount Everest kunnen helpen. Het doel is hen een mooie toekomst geven.

Monumentale pand Sociëteit De Vereeniging
De twee initiatiefnemers zijn ontzettend blij met de medewerking van alle artiesten. Maartje: “En het is natuurlijk geweldig dat we de prachtige locatie van de Sociëteit de Vereeniging aan de Zijlweg als podium hebben. Dit gemeentelijke monument is onlangs ingrijpend vernieuwd en een perfecte plek voor ons benefietgala.”

Benefietgala Children of the Mount Everest op 21 oktober om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur) in de Sociëteit De Vereeniging, Zijlweg 1, Haarlem.
Kaarten via benefietgalanepal@gmail.com of op de avond zelf aan de kassa (vol is vol).