Programma Pletterij december

0

Het programma van de Pletterij voor december 2017 ziet er als volgt uit:

vr 1 dec 20.30 uur muziek CD presentatie Lake Superior
LAKE SUPERIOR is een Haarlemse americanaband, opgericht in 2005. Singer/songwriter en bandleider Jeroen te Loo verdiende zijn sporen al ruimschoots in bands als Turtle Moon, Te Loo & Comotives en Brother Flower, maar toch vooral met zijn talent voor het schrijven van bitterzoete, troostrijke songs geworteld in de rijke traditie van de Amerikaanse rootsmuziek. Die songs nemen net zo makkelijk de vorm aan van een intiem, klein folkliedje als van een gruizig rockende barbandstamper; ‘country met en zonder rock’ is het officieuze bandmotto. Lake Superior bestaat naast Jeroen te Loo uit Martin Huurdeman, Jan van der Linden, Stan Meenhorst, Arno Koel en Thijs Gouwerok.
Toegang: € 10,00/€ 9,00 voor Vrienden/€ 7,50 voor jonger dan 25 jaar of houders HaarlemPas

wo 6 dec 14.00 uur film Inspector Maigret (1958) – Jean Delannoy
Inleiding: Lenie Peetoom
Deze film is gebaseerd op het bekende boek van Georges Simenon en wordt beschouwd als een van de beste Maigret adaptaties ooit. De legendarische Franse acteur Jean Gabin is onvergetelijk in de titelrol. We zien in de film een erg jonge Annie Giradot, in een van haar eerste hoofdrollen en er is een kleine bijrol van de al even jonge Lino Ventura. Regisseur Jean Delannoy heeft bijna vijftig films gedraaid en bleef werkzaam tot op hoge leeftijd. Zo draaide hij in 1995 op 88-jarige leeftijd nog zijn allerlaatste film Marie de Nazareth. Inspector Maigret kreeg 4 nominaties, waaronder de gewonnen Edgar Allan Poe Award voor beste buitenlandse film in 1959.
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

do 7 dec 20.00 uur docu Docu Lab
Documentaire in het kader van Shelter City Haarlem
Toegang: gratis, vrijwillige bijdrage gewenst

vr 8 dec 20.00 uur muziek Windstreken + Leonard Evers en Nicole Jordan
Ensemble Windstreken presenteert haar nieuwe cd getiteld “Folies”. Speciaal voor dit nieuwe programma heeft de componist Leonard Evers enkele geraffineerde arrangementen en composities geschreven. De unieke klank van het ensemble wordt verrijkt met prachtige vocale bijdragen van sopraan Nicole Jordan.
De muziek kan worden omschreven als een combinatie van jazz-improvisatie met middeleeuwse en hedendaagse klassieke muziek alsmede met noord Afrikaanse en Indiase muziektradities. In dit concert worden composities gespeeld van o.a. Leonard Evers, Pieter de Mast, Kamal Hors en Guillaume de Machaut.
Toegang: € 10,00/€ 9,00 voor Vrienden/€ 7,50 voor jonger dan 25 jaar of houders HaarlemPas

wo 13 dec 14.00 film Bleeke Bet (1934) Richard Oswald en Alex Benno
Inleiding: Lenie Peetoom
Een bekend liedje gezongen door een populaire revuester dat werkt altijd, zo meende men in de Nederlandse filmindustrie van de jaren dertig. De Jordaan musical was er een enorme hit mee geworden, dus waarom nog niet een keer. En aldus kwam Bleeke Bet tot stand over de liefdesperikelen van Ko Monjee ´Johan Heesters’ en diens vriendin Jans ‘Jopie Koopman’ met o.a. liedjes van Johan Heesters ‘Aan de voet van de oude Wester’ en Fien de la Mar ‘Ik wil gelukkig zijn’. Bleeke Bet werd een succes!
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

wo 13 dec debat in de Reeks “De Toekomst van de Democratie” de aflevering
Alleen rijken welkom in Haarlem!
Waar scheidend burgemeester Schneiders voor waarschuwde dreigt werkelijkheid te worden: een Haarlem voor “Ons soort mensen”. De wachttijd voor een sociale huurwoning is in een paar jaar verdubbeld. Sociale woningbouw concentreert zich in Schalkwijk en Noord. Het centrum en zuidwest Haarlem dreigen in navolging van Amsterdam een witte enclave te worden voor rijken. De studentenhuisvesting lijkt nog op orde maar eenmaal afgestudeerd is er geen betaalbare woonruimte meer te vinden. Starters kunnen alleen nog een hypotheek krijgen als hun vermogende ouders bijspringen. Kortom Haarlem gaat op slot voor iedereen die onvoldoende kapitaalkrachtig is. Is deze financiële verdrijving een economische natuurwet of het gevolg van bewust politiek beleid? Wat is de invloed van de lokale politiek op de samenstelling van de woningvoorraad en welke middelen staan daartoe ter beschikking? En tot slot: Hoe doet Haarlem het in vergelijking met andere steden? Met de gemeenteraadsverkiezingen in het verschiet debatteren we onder meer met wethouder Joyce Langenacker, deskundigen en raadsleden. Debatleider is Jan van Eeden.
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

ma 18 dec 20.30 uur muziek The Noo Ones spelen Zwerk
Met Wu Wei de wereldberoemde bespeler van de Sheng, het Chinese mondorgel, in hun midden blijven The NOO Ones het avontuur zoeken. In het nieuwe programma ZWERK bezoeken zij alle uithoeken van het firmament. Muziek van het moment, ter plekke gecreëerde, analoge klankrijkdom en wisselende vergezichten. Jazzjournalist Eddy Detemeyer omschrijft The NOO Ones als een merkwaardig, nauwelijks te classificeren bandje met een instrumentarium dat je zelfs in een droom niet had kunnen bedenken (bassaxofoon, shakuhachi, viool, steelgitaar, gitaar, sheng en percussie) en in een poging om The NOO Ones te classificeren komt hij uit op “kamer-improvisatiemuziek”.
Toegang: € 10,00/€ 9,00 voor Vrienden/€ 7,50 voor jonger dan 25 jaar of houders HaarlemPas

di 19 dec 20.00 uur debat Debatcafé
Pletterij Debatcafé: een maandelijks gevarieerd programma met veel actueel nieuws, interviews, muziek, columns, poëzie en debat.
Toegang: € 3,00/€ 1,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

wo 19 dec 20.30 uur muziek Dash! met als speciale gasten Joshua Samson, Joost Buis, Michael Moore en Jasper Stadhouders
DASH! is het dynamische free-funk trio van saxofonist en klarinettist Maarten Ornstein, samen met bassist Alex Oele en drummer Erici Hoeke. Ooit in 2004 begonnen als octet dat door de pers werd omschreven als ‘Frank Zappa op 78 toeren’ maakte DASH! in 2012 een doorstart als trio waarin vrije improvisatie, loepzuiver samenspel en vooral heel veel speelplezier centraal staan. Met deze gasten speelt de groep een live uitvoering van de Suite DASH! Off.
Toegang: € 10,00/€ 9,00 voor Vrienden/€ 7,50 voor jonger dan 25 jaar of houders HaarlemPas

ma 8 jan 20.30 uur Paul van Kemenade, Han Bennink, Ernst Glerum en Ray Anderson
Alvast een doorkijk naar begin januari. Dan staat een bijzonder kwartet op het podium van de Pletterij, bestaande uit vier grootheden uit de hedendaagse jazz. Het kwartet bestaat uit de Amerikaanse trombonist Ray Anderson (vijf keer winnaar van de Downbeat Poll), de European Jazzaward winnaar en drumlegende Han Bennink, contrabassist Ernst Glerum en altsaxofonist Paul Van Kemenade wiens cd ‘Close Enough’ door Downbeat is verkozen tot een van de beste cd’s van 2011), beiden winnaar van de Boy Edgar-prijs. Vier prijswinnaars die samen een uniek groepsgeluid teweeg brengen.
Toegang: € 10,00/€ 9,00 voor Vrienden/€ 7,50 voor jonger dan 25 jaar of houders HaarlemPas

Info
Pletterij, Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)