Melden overlast vakantieverhuur eenvoudiger

0

Haarlem is een populaire stad om te bezoeken. Toeristen huren steeds vaker een woning of een kamer van een Haarlemmer. Zij zijn zeer welkom! Maar hoe blijft dat prettig voor de buren van verhuurders? Voor particuliere vakantieverhuur (ook wel Airbnb naar een bekend platform) geldt een aantal regels en verplichtingen. Ervaren buren toch overlast, dan kan hierover nu ook anoniem gemeld worden bij de gemeente.

Sinds december 2016 is het mogelijk een melding te doen van overlast van verhuur aan toeristen. De vier wijkraden van het centrum en de gemeente willen het eenvoudiger maken om deze melding te doen. Het beeld bestaat namelijk dat er weinig meldingen van overlast worden gedaan, terwijl er wel veel signalen van overlast zijn. Daarom biedt de gemeente de mogelijkheid om anoniem te melden via een apart formulier op de gemeentelijke website. Dit is een proef van een half jaar.

Weten wat er speelt
Wethouder Floor Roduner (Economie en Wonen): “Het is goed om te weten wat er in de stad speelt en daarbij is dit een belangrijke manier om eventuele misstanden te ontdekken. Enerzijds willen we een mooie gastvrije stad zijn voor toeristen, anderzijds willen we een sociale stad zijn waarin goed gewoond kan worden.

Regelgeving en melden
Op www.haarlem.nl/particuliere-vakantieverhuur staan de Haarlemse regels en verplichtingen en kan anoniem een melding worden gedaan.