Debat over het cannabisbeleid in Haarlem

0

Van achterdeur naar gemeentewiet

Onder leiding van Bernt Schneiders, oud-burgemeester van Haarlem en co-auteur van het VNG-rapport ‘Het failliet van het gedogen’ gaan op dinsdagavond 13 februari vertegenwoordigers van Brijder, de Haarlemse coffeeshophouders en de cannabisgebruikers met elkaar en met cannabisonderzoeker Nicole Maalsté in debat over de toekomst van het cannabisbeleid.

Het cannabisbeleid is in gemeenteland een zeer actueel thema. De opvattingen over de problematiek en de gewenste oplossingsrichtingen lopen uiteen. Een aantal gemeenten heeft een manifest ondertekend waarin wordt opgeroepen tot fundamentele veranderingen van het cannabisbeleid en voor het reguleren van de achterdeur, andere gemeenten voelen daar niet (veel) voor.

Eind 2015 verscheen het VNG-rapport ‘Het failliet van het gedogen’, waarin zowel de problemen van het gedoogbeleid worden geschetst als de mogelijke oplossingen voor deze problemen. Mede naar aanleiding van dat rapport staat het nieuwe kabinet toe dat in een aantal gemeenten bij wijze van proef legale wiet zal worden verspreid om te kijken of daardoor de criminaliteit afneemt en de wiet minder schadelijke stoffen zal bevatten. Het cannabisbeleid lijkt daarmee aan de vooravond van ingrijpende veranderingen te staan. Hoe staan de betrokken partijen tegenover die veranderingen?

Deze vraag staat centraal in het achtste debat in de reeks over de toekomst van de democratie die de Pletterij organiseert in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Aan het debat wordt deelgenomen door Dimitri Breeuwer van Cannabisbond WeSmoke (recent gewijzigd in CannaWijzer), Hein Schrafat van Team Haarlemse Coffeeshopondernemers en Marion Kooij, preventiemedewerker bij Brijder Verslavingszorg Haarlem. Ook Nicole Maalsté zal haar zienswijze geven. Ze vormt samen met Michiel Panhuysen Acces Interdit. Zij hebben bij uitgeverij Nieuw Amsterdam het boek De Wietindustrie gepubliceerd. Nicole Maalsté is een van de initiatiefnemers van Cannabis Connect, een koepel voor ondernemers in de cannabisbranche die initiatieven bundelt voor een realistisch en uitvoerbaar cannabisbeleid. Bernt Schneiders, deskundige vanuit de bestuurlijke wereld leidt het debat.

Info
Kaarten zijn te reserveren via www.pletterij.nl. De toegang bedraagt € 3,-, voor houders van de HaarlemPas en jongeren tot 25 jaar € 1,50. De Pletterij is gevestigd aan de Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem.

- Advertentie -