Documentaire “Michel, acteur verliest de woorden” in de Filmschuur

0

Op zondag 11 maart om 11.15 uur is in de Filmschuur, te Haarlem de documentaire “MICHEL, acteur verliest de woorden” over Michel van Dousselaere te zien, een film van Irma Wijsman en Patrick Minks, naar een idee van Irma Wijsman. Na afloop zal regisseur Patrick Minks in gesprek gaan met het publiek.

In 2014 is bij Michel van Dousselaere (Gent, 1948) een zeldzame vorm van progressieve afasie ontdekt, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast. In de film MICHEL, acteur verliest de woorden is te zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn woorden en daarmee van het vak dat hij al zo lang uitoefent. Samen met zijn vrouw Irma Wijsman zoekt hij naar nieuwe manieren om zich uit te drukken, om scherp te blijven en om op indrukwekkende wijze afscheid te nemen van zijn leven als acteur.

Door mee te kijken naar de gebeurtenissen in de eerste jaren na de diagnose wordt zichtbaar hoe taal onze identiteit bepaalt en wat het betekent om jezelf te moeten hervinden. Tegelijkertijd laat de film twee krachtige mensen zien die met liefde, verdriet en humor de regie nemen over een dramatische wending in hun leven.

Rode draad in de film is de monoloog die Erik-Ward Geerlings speciaal voor deze gelegenheid schreef. In de monoloog refereert hij aan teksten uit de dagboekjes die Irma met Michel schrijft om grip te houden op zijn binnenwereld. Daarnaast is archiefmateriaal opgenomen waarin Michel als acteur aan het werk is afgewisseld met interviews waarin regisseurs en acteurs terugkijken op hun samenwerking met Michel.

M.m.v. Dirk van Dijck, Marelien Geus, Theu Boermans, Els Dottermans, Hans Herbots, Ola Mafalaani, Thomas De Cock, Lara van Dousselaere, Eddie Connor, Piëtro en Rodney Doorjé, Barry Jurjus, Ad Klinkenberg, Francien Knorringa, Carla van Laer, Margot Vos, Antoinette Keulen en prof. dr. Philip Scheltens (directeur van het Alzheimercentrum VUmc.)

tekst monoloog Erik-Ward Geerlings spelcoach monoloog Dirk van Dijck camera Jaap Veldhoen, Patrick Minks geluid Susanne Helmer, Simone Galavazi, Kees de Groot, Mike van der Sluijs montage Patrick Minks muziek Harry de Wit geluidsnabewerking/mixage Fokke van Saane kleurcorrectie Marco de Stefanis publiciteit Bureau tamtam regie & producenten Irma Wijsman en Patrick Minks © 2017 De Zaak Wijsman / Timecut Films | Meer informatie: www.micheldefilm.nl.

Michel van Dousselaere
Michel van Dousselaere werkte ruim dertig jaar als acteur en regisseur in Nederland en Vlaanderen. Bekendheid kreeg hij als commissaris Roger De Kee in de Vlaamse televisieserie Aspe en Leo Deschryver in Het goddelijke monster. Hij combineerde daarnaast televisie (Oa. Danni Lowinski, De Vijfhoek en De Ridder) en film (oa. Groenten uit Balen, Tot altijd en Spoetnik). Tot 2000 schitterde hij in theatervoorstellingen van Blauwe Maandag Compagnie, Theatercompagnie en Onafhankelijk Toneel. In zijn laatste rol speelde hij minister-president Lars Hesselboe in de bejubelde voorstelling Borgen van het Noord Nederlands Toneel.

Progressieve niet-vloeiende afasie
Progressieve niet-vloeiende afasie is een aandoening waarbij zenuwcellen in en rondom het taalcentrum in de linker hersenhelft afsterven. In een langzaam proces zijn patiënten steeds minder in staat om te spreken en zich te uiten. Er bestaan geen medicijnen die deze ziekte kunnen remmen of genezen.

MICHEL, acteur verliest de woorden is mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Amsterdam, De Hersenstichting, CANVAS, PlayRight+ en Transvision.

- Advertentie -
Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in: (Geleverd door FeedBurner)