(Inter)nationaal theater voor de allerkleinsten op tweede Paasdag in Toneelschuur en Philharmonie

0

Op maandag 2 april (Tweede Paasdag) strijkt Festival 2 Turven Hoog neer in de Toneelschuur en Philharmonie. Op dit avontuurlijke en interactieve theaterfestival voor kinderen van 1 tot 6 jaar zijn de mooiste theater-, dans-, muziek-, en muziektheatervoorstellingen uit Nederland en Europa te zien en gaan drie voorstellingen in première. Ook zijn er in de kunstspeeltuin installaties waar je vooral aan mag komen en eindeloos samen in kunt spelen.

Uit Denemarken komt het dansgezelschap Aaben Dans voor het eerst naar Nederland met de humoristische en ontroerende voorstelling Tre ben (drie benen). Daarin daagt een acrobaat de dansers uit om risico’s te nemen, te vallen en weer op te staan, elkaar te steunen en te vertrouwen. Als dat maar goed gaat!

De Nederlandse theatermaakster Linnet van der Wal gaat in première met haar eerste solovoorstelling Do re mier. Zij neemt je mee naar de wereld van dag en nacht in een klein maar sterk insectenjasje, vol humor en ontroering…wat bromt en zoemt en fladert daar? En in de muzikale voorstelling Kras van Alle hoeken van de kamermuziek komen drie mannen erachter dat ze, zonder het van elkaar te weten, alledrie over hetzelfde dromen; opstijgen en wegvliegen. Een vrolijke voorstelling met een tekenaar en prachtige live muziek van twee muzikanten op ud en basklarinet.

Prijswinnende voorstelling Geen Nederlandse première maar minstens zo bijzonder is de Schotse voorstelling White van Catherine Wheels Company, die al vijf jaar onafgebroken de wereld over reist. De witte wereld van White fonkelt en glinstert en schijnt in de nacht vol met vogelgeluidjes en vogelhuisjes. Een prijswinnende voorstelling die pas één keer eerder in Nederland te zien was. En in Stip it van Cie sQueezz & Beeldinstituut Smits betreed je een wereld die alleen uit stippen bestaat. Met dans, muziek en beeld worden je zintuigen geprikkeld in deze interactieve voorstelling voor kinderen én (groot)ouders.

Kunstspeeltuin
In de kunstspeeltuin, in de foyer van de Philharmonie, kan er volop ontdekt en gespeeld worden in kunstinstallaties die speciaal voor en in samenwerking met 2 Turven Hoog door kunstenaars zijn ontwikkeld. Er kan eindeloos gespeeld en gebouwd worden in de Hottentottententententoonstelling van Rachel de Boer. Met het Pieterpeuterpad XXL van Diederike Smits kies je zelf je eigen weg. Zacht of hard, hobbelig of stroef, ga je er overheen of er onderdoor? Ook de studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht hebben weer speciaal voor het festival nieuwe installaties gemaakt.

Programma, locaties en kaartverkoop
2 Turven Hoog vindt in Haarlem plaats op maandag 2 april (Tweede Paasdag) in de Toneelschuur en de Philharmonie. Kaarten voor de voorstellingen zijn te koop via de kassa en de website van het theater waar de voorstelling speelt.

Op dinsdag 3 april is er een besloten dag voor 1000 ouders en kinderen van kinderdagverblijven die niet regulier naar het theater gaan. 2 Turven Hoog vindt van 28 maart t/m 8 april plaats in Almere, Amsterdam, Haarlem en Den Haag. Kijk
voor het volledige programma op 2turvenhoog.nl.