Nieuw elan voor Coster en Hals

0

Lezingen rond conserveringstraject bronzen beelden in Haarlem

In het voorjaar van 2018 start het conserveringstraject van de bronzen standbeelden Frans Hals op het Florapark en die van Laurens Janszoon Coster op de Grote Markt. De beelden zijn vervuild maar hebben ook last van corrosie van het brons. Door metaalrestaurator Michiel Langeveld, die een ruime expertise heeft op dit vakgebied, is in opdracht van de gemeente Haarlem onderzoek gedaan naar de precieze aard van de corrosie-problematiek. Op basis daarvan is een behandelplan opgesteld door Kunstwacht, die het fysieke beheer doet van de kunst in de openbare ruimte in Haarlem.

Voordat de werkzaamheden van start gaan organiseert de gemeente Haarlem samen met Haarlems Beeld en 37PK, Platform voor Kunsten een publieke avond waarin meer achtergrond wordt gegeven over dit belangrijke conserveringstraject. Deze vindt plaats op 28 maart van 19.00 tot 21.00 uur bij 37PK en is gratis toegankelijk. Kunsthistoricus Michiel Kersten van Artetcetera zal een lezing geven over de historie van de beide beelden, gemaakt in resp. 1900 en 1856, en deze koppelen aan de kenmerkende 19e-eeuwse heldenverering in het licht van het scheppen van een nationale en regionale identiteit. Ook de totstandkoming van de beelden, hoe dit binnen de lokale gemeenschap en politiek in zijn werk is gegaan en de discussie die daar ongetwijfeld aan vooraf is gegaan, komen aan bod.

Michiel Langeveld, metaalrestaurator, zal een lezing houden over het metaalonderzoek dat hij heeft uitgevoerd bij de beelden Frans Hals en Laurens Janszoon Coster. In een uitgebreide presentatie zal hij zijn bevindingen toelichten en het publiek meenemen in een microscopische reis door het brons.

Info
De avond is gratis toegankelijk, in verband met beperkte ruimte graag wel van tevoren bij 37PK aanmelden via 37pkhaarlem@gmail.com of 023-5518432.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)