Teruggevonden oorlogsdagboeken als voorstelling Theater na de Dam

0
Saraï Maëla als Hetty van der Togt. Fotografie: Studio Rutger Vos.
Saraï Maëla als Hetty van der Togt. Fotografie: Studio Rutger Vos.

Teruggevonden dagboekfragmenten, die de negentienjarige verzetsheld Hetty van der Togt tijdens haar gevangenschap in het Oranjehotel en andere strafkampen in ‘44/’45 op haar lichaam met zich mee smokkelde, komen tot leven in de voorstelling Dagboek 44 45. Dansgroep Haarlem danst het verhaal over verraad, verzet, verdrukking en verdriet, maar vooral over hoop. De dansvoorstelling is in de Schuur in Haarlem te zien tijdens Theater na de Dam, de jaarlijkse landelijke theatrale herdenking na Dodenherdenking.

Verzetsstrijdster Hetty belandt na haar arrestatie in 1944, omdat zij krantjes van het illegale Parool verspreidde, in verschillende gevangenissen, waaronder cel 776 in het Haagse Oranjehotel. Hier hield zij een dagboek bij over wat haar overkwam in die periode. “Hetty noteerde alles op kleine briefjes, stukjes karton en zelfs op toiletpapier. Deze briefjes droeg ze op haar lichaam met zich mee en hebben, net als Hetty zelf, de oorlog overleefd,” vertelt choreograaf en artistiek leider van Dansgroep Haarlem Haya Maëla. “Nooit heeft zij hierover gesproken met haar kinderen en familie.

Na het overlijden van Hetty in 2011, vonden haar kinderen een tas op zolder, met hierin de aantekeningen. Dorien Reitsma – Hoogeweegen, dochter van Hetty, werkte de teksten uit tot een chronologisch verhaal en benaderde choreograaf Haya Maëla. Het uiteindelijke stuk speelt nu op de plek waar Hetty de verschrikkingen heeft beleefd; het Oranjehotel in Den Haag van 29 april tot en met 1 mei.

Ontsnapping uit verschrikking
Choreograaf Haya Maëla: “Tijdens de voorstelling volgen we de chronologie van Hetty’s verhaal. In de dansvoorstelling straalt in elke scène wel een sprankje hoop door bij die personages. Hoop op een beter leven. En dat kwam er; tijdens de laatste maand van de oorlog in 1945 lukte het Hetty om met vijf andere gevangenen te ontsnappen uit de verschrikking.

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Dagboek 44 45 speelt tijdens Theater Na De Dam om 21.00 uur in de Schuur in Haarlem. Kaarten voor deze voorstelling zijn te verkrijgen via www.schuur.nl.

 

 

 

- Advertentie -