Jaap Robben (Birk) opent poëziefestival op Hemelvaartsdag

Burgemeester ontvangt eerste exemplaar festivalbundel

0

Dichter/schrijver en theatermaker Jaap Robben, auteur van de bekroonde roman Birk, en oud-stadsdichter van Nijmegen, opent het poëziefestival van de Haarlemse Dichtlijn op Hemelvaartsdag 10 mei. Burgemeester Jos Wienen krijgt bij de opening het eerste exemplaar van de festivalbundel uitgereikt in het Noord-Hollands archief, Jansstraat 40, om 12.00 uur.

Jaap Robben en de Haarlemse Dichtlijn ontmoetten elkaar in 2014 tijdens een tournee bij de voormalige Boekhandel Bloemendaal. Birk was net gepubliceerd en moest worden gepromoot. Dus Jaap had weinig tijd. Hij beloofde later nog eens met poëzie naar Haarlem te komen. Nu, gelauwerd en bekend en in september met zijn nieuwe roman Zomervacht, wordt deze belofte ingelost.

Na de opening dragen honderd dichters voor uit eigen werk op zes podia in het centrum van Haarlem. Opnieuw is de stichting Haarlemse Dichtlijn erin geslaagd een afwisselend festival te programmeren. De Janskliniek met Joni Zwart van boekhandel Athenaeum, Jansstraat33 met zanger/tekstschrijver Bert Vissers van de Haarlemse band Bender, de bar van het Noord-Hollands Archief met Rob Alphenaar van Lokaal, Dutch Bear Bar, en producent van de Singer Songwriter Circle Haarlem, yogacentrum Hof20 met dansend ondernemer Mascha Tielemans van MAS&CO., bierlokaal De Uiver met Alja Spaan, hoofdredacteur van Meander Magazine en café Koops met liedjesschrijver en verhalenverteller Rob Wtenweerde.

Bovendien zijn er op twee locaties tentoonstellingen ingericht van aangesloten beeldende kunstenaars: Annemarie Kusters in de Janskliniek en Christel Bouwmeester-Wassenaar in Jansstraat33. En in de Janskliniek zijn er ook nog optredens van muziekgezelschap Van Maltha, Delèfre & Koek tijdens de podiumwissels.

Kortom, er is volop te genieten voor het publiek dat zich geen laagdrempeliger poëziefestival kan wensen met honderd dichters die zich allen beperken tot maximaal drie gedichten per voordracht. Gratis toegankelijk. Maar koop dan wel de festivalbundel – honderd gedichten voor € 10 – om zo het festival financieel te steunen. Niemand minder dan literair tekenaar Elisa Pesapane leverde de tekening voor de omslag en stadsdichter Willemien Spook schreef een gedicht voor de Janskerk (het Noord-Hollands Archief) waar het festival opent.

De organisatie van het festival is in handen van vrijwilligers. De Haarlemse Dichtlijn wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Haarlem, Yarden, Rabobank Haarlem en Omstreken en de J.C. Ruigrok Stichting. De productie van festivalbundel wordt mede gedragen door de boekhandels Athenaeum, Blokker, Gillisen & Co en De Kennemer. En ook café Koops levert een financiële bijdrage aan het festival.

Het complete programma staat op de website van de Haarlemse Dichtlijn en is daar ook te downloaden.

- Advertentie -