Stephanie Louwrier ‘IJzersterke vrouw vol zwakheden’ in de Toneelschuur

In een wereld die enkel nog lijkt te draaien om snel succes omarmt Stephanie Louwrier met ‘Revolutie van de mislukking’ het falen

0

Omringt door mensen en situaties die perfect lijken, gaat Louwrier op zoek naar haar eigen falen. Zij behoort tot de nieuwe generatie theatermakers die het cynisme achter zich hebben gelaten en met een hernieuwde blik de wereld bekijken. Ze weigert in hokjes te denken en dat vertaalt zich in voorstellingen die een mix zijn van theater, performance, muziek en standup.

Afgelopen zomer heeft Louwrier ‘Revolutie van de mislukking’ als onderzoekvoorstelling op het Oerol festival gespeeld. De voorstelling bleek urgent en aangrijpend, veel bezoekers herkennen zichzelf in het stuk. De imperfectie, het falen als mens en continue een masker voorhouden. Stephanie Louwrier gooit zichzelf als proefkonijn op het podium. “Ik hoop dat mensen zich in de voorstelling kunnen herkennen. Dat ze zien dat iedereen een gevecht met zichzelf aan het voeren is. Ik hoop dat mensen aan het einde van de voorstelling niet praten over al hun successen, maar over het falen, de imperfectie, het gevecht.” Dagblad van het Noorden beschrijft de voorstelling als ‘flitsende zelfkastijding’.

Over de voostelling
Stephanie Louwrier is een One-Woman-Avalanche in gang gezet door een mislukt octet van drie muzikanten. Ze geeft ons een ongegeneerd inkijkje in haar leven. Het is absurd, muzikaal en onnavolgbaar. In haar streven naar perfectie trapt ze om zich heen als een pitbullterrier on acid en is ze breekbaar als Bambi.

De pers over ‘Revolutie van de mislukking’

  • “Hier toont ze haar ware aard: een rasperformer. Ze schakelt razendsnel van felle zangstem naar galgenhumor” – de Volkskrant
  • “In ‘Revolutie van de mislukking’ laat Stephanie Louwrier schaamteloos eerlijk zien hoe ze het monster van de depressie te lijf is gegaan” – Theaterkrant
  • “Met ‘Revolutie van de mislukking’ windt deze powerbak het publiek moeiteloos om haar vinger. Stephanie Louwrier, onthoud die naam. Meer!”- Cultuurpodium online.
  • “Ze is muzikaal sterk, heeft een enorme expressie en is taalrijk en geestig. Louwrier in vorm moet gezien worden.” – Dagblad van het Noorden

Stephanie Louwrier (1986) studeerde af als Theatraal Performer aan de Toneelacademie Maastricht. Haar carrière had een kickstart, haar afstudeersolo ‘Pauvre Lola’ (2010) werd genomineerd voor zowel de Kemna Award en de Parade Parel. Ze groeide met onder meer ‘Pauvre Lola, ‘Amazing Grace’ en ‘Tango Fight Show’ uit tot succesnummer op Theaterfestival De Parade. Bij impresariaat Hekwerk bespeelde ze de landelijke podia, ze werd presentatrice bij BNN en in 2013 maakte ze samen met Daria Bukvić de “overweldigende performance” (Theaterkrant) ‘Who run the world’.

Haar carrière gaat sky high, en dan besluit Louwrier om weg te gaan bij haar impresariaat. “Mensen zeiden tegen mij: Je bent een cabaretière. Je moet zo snel mogelijk bij DWDD zitten! Je bent een presentatrice. Je moet televisie maken! En zo ging het maar door. Totdat ik mezelf volledig kwijt was. Iedereen probeerde mij in een hokje te plaatsen en ik probeerde aan alle verwachtingen te voldoen. Ik ben op een gegeven moment met alles gestopt en toen brak er een vrij donkere periode aan. Ik voelde mij compleet gefaald. Als maker en als mens. Ik heb maandenlang in bed gehuild. Ik kon de was niet ophangen of ik was al aan het huilen.

Uiteindelijk heeft Louwrier haar plek gevonden bij Rudolphi Producties, waarmee ze terugkeert naar de kern van haar kunstenaarschap. Bij het productiehuis maakt zij nu een voorstelling over haar ervaringen van de afgelopen jaren. ‘Revolutie van de mislukking’ is een comeback voor Louwrier. “Eindelijk kan ik accepteren dat je op mij geen label kunt plakken. En nu wil ik door en andere mensen inspireren. Het falen heb ik kunnen inzetten als kracht.” Met deze voorstelling wil ze een revolutie ontketenen waarin het falen er mag zijn, hoe pijnlijk die ook is!

De pers over Stephanie Louwrier

  • “Louwriers acteerprestaties zijn verbazingwekkend, haar energie is tomeloos en haar aanblik betoverend.” – Cultuurbewust
  • “Louwrier bewijst een ongekend charisma en theatertalent te bezitten.” – Theaterkrant

Rudolphi Producties is de artistieke thuishaven voor zelfstandige theatermakers zoals Stephanie Louwrier, met een voorliefde voor theater dat dicht op de huid van de samenleving zit. Rudolphi Producties kiest voor theater dat verbaast, ontroert, schuurt en verrast.

Credits
spel Stephanie Louwrier tekst Stephanie Louwrier, Ko van den Bosch muziek Norman Kapoyos, Amir Vahidi (Club Gewalt) en Robbert Klein (Club Gewalt) eindregie Ko van den Bosch artistieke begeleiding Titus Tiel Groenestege, Daria Bukvić een voorstelling van Rudolphi Producties

Info
Toneelschuur, Haarlem
wo 23 mei 20:00u.
Kaarten: www.toneelschuur.nl of 023-5173910
Meer info: www.rudolphiproducties.nl