Tentoonstelling ‘Het grid ontgroeid’

0

Wethouder Cultuur, Jack van der Hoek, opent vrijdag 1 mei om 16.00 uur bij 37PK in Haarlem de bijzondere tentoonstelling ‘Het grid ontgroeid’. Centraal in de tentoonstelling staat de relatie van het persoonlijk proces van twaalf kunstenaars met het werken met de techniek van 3D printen.

De tentoonstelling bestaat uit 3D geprinte schetsen, prototypes en gerealiseerde werken, die samen een overzicht presenteren van het werkproces van de kunstenaars. De twaalf kunstenaars hebben uiteenlopende achtergronden als beeldhouwers, productvormgevers, schilders en illustratoren De resultaten zijn t/m 14 juni 2015 te zien bij 37PK.

Talloze nieuwe mogelijkheden en ruimte voor experiment heeft de komst van de 3D-printer met zich meegebracht voor kunstenaars en ontwerpers. Een 3D-printer kan voorwerpen van vele materialen in vrijwel elke vorm produceren. Deze verschuiving van ambacht naar machinale (re)produceerbaarheid van kunstobjecten en beeldhouwkunst roept nieuwe vragen op die het afgelopen half jaar door twaalf kunstenaars in 3DLab nader werden onderzocht; zoals “Wat betekent 3D printen voor de authenticiteit van een digitaal gefabriceerd kunstwerk? Wat is de implicatie van de afwezigheid van een directe materiaalervaring en de ‘overgang’ van een virtueel naar een fysiek object? En hoe belangrijk is de hand van de kunstenaar nog binnen dit proces?”

3DLab is een onderzoeksruimte waar kunstenaars en ontwerpers door experts worden ingewijd in de geheimen van 3D printing en worden begeleid van concept naar 3D geprint object. Het bestaat uit David Graas, Eric van Straaten en David van der Veldt.

37PK houdt zich bezig met de kunst in de openbare ruimte van de stad, permanente en tijdelijke ateliers, artists residencies, opdrachten aan kunstenaars, ondersteuning en professionalisering van het veld en promotie van het kunstaanbod in de stad.

De masterclasses in 3DLab en de tentoonstelling ‘Het grid ontgroeid’ in 37PK zijn mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Haarlem.

Voor meer informatie: 37PK, Groot Heiligland 37, www.37pk.nl. Openingstijden tentoonstellingen: donderdag t/m zondag 12.00 tot 17.00 uur.

- Advertentie -