Haarlem krijgt wifi-rollators deze zomer

0

Het burgerinitiatief 023DOEN zet deze zomer voor het eerst drie wifi-rollators in bij non-profit activiteiten in Haarlem en omgeving. Het project is bedoeld om ouderen en jongeren met elkaar in contact te brengen. In elk van de rollators werd een 4G-hotspot ingebouwd waarmee een snelle internetverbinding tot stand komt.

Initiator Bart Landheer zegt dat het systeem perfect werkt. Dat bleek onlangs bij een try-out met ouderen uit het Reinaldahuis en basisschoolkinderen in Haarlem. Meer dan 20 kinderen hingen tegelijk aan het internet, deden spelletjes of bekeken filmpjes. De positieve reacties stroomden binnen. Een test op het Spaarneveer om reacties van jongeren te peilen, pakte ook positief uit.

Iedereen heeft een glimlach“, zegt Landheer. “De vrolijke herkenbare rollator nodigt uit tot een gesprek, en niet alleen tussen de rollatorgebruiker en jongeren, maar ook met iedereen eromheen.

Veel support
Het idee van de wifi-rollator is van Rocco Verdult uit Helmond. 023DOEN heeft in februari contact met hem gehad en maakte het daarna tot één van de “plannen-van-de-maand.” De Wi-Fi-rollators zijn technisch door Haarlemse vrijwilligers zelf ontwikkeld en gemaakt. “We hebben veel spontane hulp gehad,” zegt Arjan Luiten een van de andere initiatiefnemers van 023DOEN. “Zo vonden Haarlem Effect, BUUV en Gemeente Haarlem, Stadsdeel ZuidWest het direct een leuk idee en waren bereid de technische kosten te sponsoren. Ook werden er, dankzij een van de 023DOEN experts, door design-rollatorfabrikant Rollz zelfs een tweetal gloednieuwe rollators gedoneerd.

Testperiode
Landheer weet nog niet precies wat er uit de testperiode gaat komen. “Deze zomer wordt gekeken hoeveel interesse er in de rollators is. We zijn nog zoekende, maar als mensen een idee hebben, bijvoorbeeld als iemand wijkfestival, buurt of straatfeest heeft dan zijn onze rollators, zonder kosten, via onze 023DOEN website te boeken.” De Wi-Fi-rollators zijn beschikbaar voor het gehele “023” gebied. Ze kunnen, afhankelijk van beschikbaarheid, ook in aanliggende gemeentes worden ingezet.

023DOEN.NL helpt Haarlemmers hun ideeën te realiseren. Het burgerinitiatief doet dit geheel belangeloos en zonder subsidie; alle tijd, kennis en energie wordt gratis gedoneerd door de medewerkenden. Voor projecten, als de Wi-Fi-rollator, wordt soms wel een doel donatie gevraagd uitsluitend om de technische realisatie mogelijk te maken.

023OEN is actief sinds september 2017 door elke maand een ander idee een stapje verder te helpen. De resultaten zijn te vinden op hun website https://023doen.nl onder ‘Plan-van-demaand”.

In de afgelopen 9 maanden hielpen ze, samen met een team van 023DOEN-experts, een groot aantal uiteenlopende Haarlemse projecten.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)