Winnaars Jan Zumbrink Prijs in de Vishal

0

Van 7 juli tot en met 5 augustus 2018 is het werk van de winnaars van de Jan Zumbrink Prijs van de afgelopen vijf jaar te zien in de Vishal. De tentoonstelling opent zaterdag 7 juli om 16.00 uur. Tien jaar lang ontvingen jaarlijks twee afstuderende talenten van HKU Beeldende Kunst de Jan Zumbrink Prijs. Een geldbedrag van € 5.000 als extra stimulans voor hun carrière. Dit jaar wordt de prijs voor het laatst uitgereikt. De twee winnaars van 2018 worden 27 juni aanstaande bekend gemaakt tijdens de opening van de afstudeertentoonstelling van HKU.

Jan Zumbrink was een bevlogen Haarlemse kunsthistoricus en tevens docent aan de HKU. Na zijn overlijden in 2004 verkocht zijn vrouw, Lieve Hanssen, een werk uit de eigen kunstcollectie en maakte met de opbrengst de Jan Zumbrink Prijs mogelijk. In 2013 presenteerde De Vishal een eerste tentoonstelling van vijf jaar Jan Zumbrink Prijs en verscheen er een mooie publicatie. Deze groepsexpositie toont de tien winnaars van de afgelopen vijf jaar: Sam Hersbach, Lieve Rutte, Ricardo van Eyk, Hilke Walraven, Tami Harmony Panik Viberstoft/Apperaat, Lisanne Ruim, Tim Hollander, Frederique Jonker en de twee winnaars van 2018.

‘Vijf Jaar Jan Zumbrink Prijs’ is een overzicht van het werk van een generatie zeer gedreven jonge kunstenaars. Sommigen staan aan het begin van hun carrière, anderen zijn al enkele jaren bezig en hebben zich inmiddels een positie verworven binnen de wereld van de kunsten.

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
HKU Beeldende Kunst bewijst zich al jaren als kweekvijver voor zelfbewuste en getalenteerde jonge kunstenaars die zich presenteren in alle mogelijke media. Voormalige student en Jan Zumbrink Prijs winnaar Sam Hersbach verwoordt dit als volgt: “Op de HKU heb ik geleerd professioneel en met afstand naar mijn eigen werk te kijken. Ik heb mijn ideeën leren filteren en door met zo veel mogelijk medestudenten, docenten en een grote variëteit aan gastdocenten te praten heb ik met hulp van hun kritiek eigen keuzes leren maken.

De Vishal
De Vishal – ruimte voor beeldende kunst in Haarlem – is met circa 150 aangesloten leden de grootste kunstenaarsvereniging van Haarlem en biedt alle aangesloten professioneel werkende kunstenaars een voor Haarlem uniek podium.