Duurzame energie in Haarlem

0

Het gasverbruik wordt in Nederland steeds verder teruggedrongen. Zoals het nu lijkt mogen woningeigenaren de CV-ketel vanaf 2021 alleen nog vervangen voor een duurzame verwarmingsbron. En uiterlijk in 2030 wil de overheid de gaskraan in Groningen helemaal dichtdraaien.

Maar welke alternatieven zijn er voor de CV-ketel? En hoe realiseer ik een energieneutrale woning in Haarlem? En welke initiatieven zijn er in Haarlem om het gasverbruik terug te dringen? In deze blog, gemaakt door Energie Neutraal Nederland voor Haarlem updates, vind je meer informatie.

Top 3 alternatieven voor de CV-ketel
Het meeste gas verbruiken we voor het verwarmen van onze woningen. Het gas wordt steeds duurder, terwijl stroom juist goedkoper worden. Wil jij minder gas verbruiken, en besparen op de energiekosten? Dan moet je op zoek naar een duurzaam en zuinig alternatief voor de gasketel. Hieronder tref je de 3 meest populaire alternatieven.

 1. Warmtepomp
  De warmtepomp is de meest populaire vervanger van de CV-ketel. De warmtepomp maakt gebruik van warmte uit de buitenlucht of bodem. Deze warmte zet de installatie om om naar bruikbare warmte voor het verwarmen van de woning, en voor het aanmaken van warm tapwater. Wil je helemaal van het aardgas af? Dan heb je een volledig elektrische warmtepomp nodig. Dit zijn echter dure systemen. Een warmtepomp met bodembron kost al gauw €20.000 inclusief installatie. Bekijk alle aanbieders.Een stuk betaalbaarder is de hybride warmtepomp (vanaf €5.000). Dit is een combinatie van de CV-ketel en een warmtepomp. Het systeem is betaalbaar, relatief eenvoudig te plaatsen, en rendeert ook uitstekend in oudere woningen. Met een hybride warmtepomp bespaar je al gauw 60% op je gasverbruik.
 2. Zonneboiler
  Ieder huishouden gebruikt warm water om te douchen en te wassen. Warm tapwater wordt doorgaans gegenereerd door gas te stoken. Dankzij een zonneboiler kan je water een stuk efficiënter en duurzamer opwarmen. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een boiler. Het zonlicht verwarmt het water in de boiler. Het warme water kan direct in huis gebruikt worden om bijvoorbeeld te douchen. Een gezin met 4 personen heeft voldoende aan een boiler van 200 liter. Dit kost circa €3.000 inclusief installatie.
 3. Biomassaketel
  Een CV-ketel stookt gas om de woning te verarmen. Een biomassaketel werkt op dezelfde manier, maar verbrandt biomassa zoals pellets of houtsnippers. Door de verbranding van het hout wordt er heet water geproduceerd. Dit gaat rechtstreeks naar de radiatoren of verwarming. Bovendien kan het systeem voor warm tapwater zorgen. Het nadeel van dit systeem is dat het relatief veel fijnstof uitstoot. 100% milieuvriendelijk is het dus niet. Een biomassaketel kost circa €9.000 inclusief installatie.

Lokale duurzaamheidsprojecten in Haarlem
Ook in Haarlem zijn er allerlei projecten en initiatieven die zich richten op een meer duurzame gemeente.

 • De gemeente Haarlem werkt aan een duurzame, groene en schone stad.
 • Haarlem wil in 2030 klimaatneutraal zijn, en in 2040 aardgasvrij.
 • De gemeente is hiervoor de Groene Mug-campagne gestart. Zo ontvangen inwoners hulp en tips waarmee men kan besparen op de rekening van de energieleverancier. Daarnaast kunnen inwoners een duurzaamheidslening aanvragen bij de gemeente om hun huis te verduurzamen.
 • Met Kennemer Energie zorgt de gemeente voor collectieve zonnestroomdaken.
 • Met de Stichting Huizenaanpak maakt de gemeente het Haarlemmers eenvoudiger hun huis te verduurzamen.
 • Coöperatie Haarlem Noorderlicht heeft inmiddels 2 zonnestroomdaken geopend waar inwoners van Haarlem aan kunnen deelnemen.
 • Soortgelijke coöperaties zijn Buurtcoöperatie Duurzaam Garenkokerskwartier, Haarlem Noorderlicht en energiecoöperatie Spaarnezaam.
 • SpaarGas is een meerjarenproject van DE Ramplaan om de wijk zoveel mogelijk aardgasvrij te krijgen.
 • Op Haarlemduurzaam.nl vind je alle lokale inititatieven op het gebied van duurzaamheid in Haarlem.