Simon de Heer – Schilderachtig Bloemendaal

0

In Museum Haarlem is vanaf zaterdag 14 juli t/m 7 januari 2019 een expositie te zien over de levensloop en kunst van de ‘nestor der Bloemendaalse schilders’ Simon de Heer.

Simon de Heer (Beemster 1885 – Bloemendaal 1970) was nauw verweven met Bloemendaal. In 1927 laat de schilder aan de Duinwijckweg een landhuis met atelier bouwen. In de directe omgeving vindt hij geliefde onderwerpen voor zijn kunst: de duinlandschappen, omliggende boerderijen en vooral het meertje van Caprera.

De Heer leeft voor de kunst. Naast zijn werk als tekenleraar in Den Haag is hij een traditioneel schilder die altijd trouw blijft aan zijn streven om de zichtbare wereld herkenbaar weer te geven. Hij wordt vooral gewaardeerd als talentvol portretschilder. Bekende mensen uit de omgeving die hij op linnen vastlegt zijn onder anderen prof. dr. Max Euwe aan het schaakbord, dr. Jac. P. Thijsse, prof. G.A. van den Bergh van Eysinga en dominee A.R. de Jong. Maar het liefst schildert hij kinderportretten.

Burgemeester Peereboom Voller noemt de kunstenaar in 1959 de ‘nestor der Bloemendaalse schilders’. Zijn uitgebreide artistieke nalatenschap, grotendeels ondergebracht in Stichting Simon de Heer, geeft een prachtig tijdsbeeld van Bloemendaal en haar bewoners vanaf het eerste kwart van de vorige eeuw.

Meer informatie op www.museumhaarlem.nl en www.simondeheer.nl.

Museum Haarlem
Het museum bevindt zich in het winkelhart van historisch Haarlem, aan het Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem. Openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en zondag en maandag 12.00-17.00 uur. Zie ook www.museumhaarlem.nl.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)