Huiszwaluwnest tegen de gevel? Geef het door!

2018 Jaar van de Huiszwaluw

1

2018 is door Vogelbescherming Nederland uitgeroepen tot het Jaar van de Huiszwaluw om extra aandacht te vragen voor deze bedreigde vogelsoort.

De Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland telt de huiszwaluwennesten in Zuid-Kennemerland en de Haarlemmermeer. Die nestjes bouwen de vogels heel kunstig met klei tegen de gevel van huizen en boerderijen. De tellers kunnen nieuwe broedlocaties gemist hebben. De Vogelwerkgroep roept daarom iedereen op nestlocaties door te geven.

De laatste jaren schommelt het aantal bezette nesten rond de 600 á 700. Het resultaat van de telling dit jaar, laat in de meeste gebieden een gunstig beeld zien. Maar rond Santpoort en in Velsen is de populatie geslonken. In de Haarlemmermeer en de Bollenstreek zijn de aantallen juist flink hoger.

Oproep
Weet u plekken waar huiszwaluwen dit jaar hebben gebroed? Geef dan het aantal nesten en het adres door aan de Vogelwerkgroep via j.stuart@planet.nl. Huiszwaluwen zijn te herkennen aan hun staalblauwe bovenkleed, witte onderzijde en witte stuit. De laatste jongen vliegen rond deze tijd uit. Nesten van boerenzwaluwen (altijd in een schuur), hoeft u niet door te geven.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)

1 REACTIE

Comments are closed.