Programma Pletterij oktober

0

Het programma van de Pletterij voor oktober 2018 ziet er als volgt uit:

di 2 oktober 18.00 uur Verhalenrestaurant
Iedere eerste dinsdag van de maand kunnen vijf mensen in het restaurant van de Wereldkeuken op een klein podium een verhaal te vertellen. Het verhaal mag niet langer dan 10 minuten duren en gaat over een vooraf bepaald thema. Het verhaal wordt begeleid door een muzikant die de tijd in de gaten houdt. Verhalenrestaurant wordt georganiseerd door Petra van Dam. Aanmelden voor vertellen bij peetvandam@outlook.com. Vooraf is er om 18.00 uur voor € 6,00 een eenvoudige doch voedzame maaltijd gekookt door vrijwilligers. Aanmelden voor de maaltijd en als toehoorder via de Pletterij.
De verhalen starten om 19.00 uur en zijn vrij toegankelijk.

wo 3 oktober 14.00 uur film The Servant (1963) – Joseph Losey
Inleiding: Lenie Peetoom
Een jonge aristocraat koopt na de dood van zijn vader een groot huis in een deftige buurt en neemt een butler in dienst, die in zijn eentje het huishouden moet runnen. De butler, een prachtige rol van Dirk Bogarde, die steeds meer de macht naar zich toetrekt haalt zijn zogenaamde zuster erbij voor het seksuele element en dat loopt aardig uit de hand. De drie hoofdrolspelers, gekoppeld aan de cynische pen van scenarioschrijver Harold Pinter en de magistrale zwart-wit-beelden maken de film tot een tijdloos meesterwerk. Het is een schitterend portret van de teloorgang van de Britse aristocratie. De muziek van Johnny Danksworth daarbij is subliem.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

di 9 oktober 20.00 Debatcafé
Het Pletterij Debatcafé is een gevarieerd programma met veel actueel Haarlems nieuws, interviews, muziek, columns, poëzie en debat. De debatleiding is in handen van Erwino Ouwerkerk. De onderwerpen en de gasten worden hier kort voor het debat op de website van de Pletterij bekend gemaakt.
Toegang: € 3,–/met HaaremsPas of jonger dan 25 jr € 1,50

wo 10 oktober 14.00 uur film Haarlem in Filmbeelden
Samenstelling en inleiding: Lenie Peetoom
Ook deze keer heeft Lenie Peetoom weer een selectie gemaakt van filmbeelden van onze stad. Voor de pauze staat de Haarlemse filmfabriek Hollandia van filmpionier Maurits Binger in het zonnetje. Film was zijn grote hobby en dat is te zien in deze heerlijke kleurrijke documentaire. Na de pauze vertoeven we in geheel andere sferen met de vuilnismannen van de gemeentereiniging en ontsmettingsdienst. Straat in straat worden de bakken geleegd en dat door alle wijken. En dat levert soms aardige tafereeltjes op. Tenslotte zijn er beelden van de bevrijding in mei 1945 in Haarlem-Noord.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar. Reserveren wordt aangeraden.

vr 12 oktober 20.30 uur Tonus ensemble
Dirk Serries werd pas geleden 50 en dat wordt gevierd met een TONUS performance. TONUS ontstond eigenlijk als een ensemble tijdens de voorbereiding van Dirk Serries’ jazzcase residentie in 2017 waarvoor hij een sextet bij elkaar bracht om een compositie te maken rondom één van Martina Verhoeven’s piano motieven. Tonus betekent letterlijk spierkracht en in de muzikale context duidt het de ruimte aan tussen elke gespeelde noot. Beide definities zijn hier van toepassing omdat de muziek een oefening is in discipline, anticipatie terwijl de helderheid van elke gespeelde noot opperste concentratie en controle vereist. Tonus Ensemble is het platform waar het onderzoek in minimale muziek verder wordt ontwikkeld. Voor dit concert in Pletterij speelt het TONUS ensemble twee vrije improvisatie stukken gebaseerd op een grafische score van Dirk Serries. Bezetting: Dirk Serries : accordeon, akoestische gitaar, Benedict Taylor: viola, Martina Verhoeven: piano
Colin Webster: alto saxofoon.
Toegang € 10,-/€ 7,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jr.

za 13 oktober 18.00 uur Wereldkeuken Event
Op zaterdag 13 oktober is er weer een aflevering van het maandelijkse Wereldkeuken Event! Naast het wekelijkse Wereldkeuken Restaurant op donderdag wordt er maandelijks op zaterdag een groot diner georganiseerd voor ruim 40 gasten in de theaterzaal van de Pletterij. Laat u verrassen door een heerlijk drie gangen menu gekookt door Nieuwe Haarlemmers. Zij koken als vrijwilliger de favoriete gerechten uit hun moederland, als een ode aan waar zij vandaan komen, als een herinnering aan wat zij achterlieten. De avond start om 18:00 en is rond 21:00 afgelopen. Deze keer is er een wereldzangpresentatie van Haarlem Oogst met zangers en zangeressen van Wereldkunst en het Oogst en Improkoor. Toegang is € 17,50 dit is inclusief 3-gangen diner en exclusief drankjes. Er is altijd een vegetarische optie.

zo 14 oktober 16.00 uur Roberto Galanto Senza Troppo Rumore
Na een uitverkochte zaal afgelopen februari in de Pletterij, keert Roberto Galanto hier, op verzoek van het publiek, terug om de première van zijn nieuwe show, “Senza Troppo Rumore” te vieren. We kunnen nu alvast verklappen dat Roberto en zijn trio ook enkele van zijn nieuwe songs van zijn tweede cd zullen laten horen. Deze cd komt in de zomer van 2019 al uit!
Nieuw in deze show is Aki Spadaro (keyboard) uit Palermo. Gitaar en bass-gitaar, zoals altijd, door Filippo Castellazzi.
Toegang: € 10,- (jongeren tot 25 jaar € 7,50)

di 16 oktober 20.30 uur Impro Sessie Ernst Oosterveld
De Pletterij Impro Sessie avonden worden samengesteld door een gastmusicus die andere kunstenaars/musici uitnodigt. Ook bedenkt hij of zij het concept van de avond. Op 16 oktober heeft de Haarlemse componist en hybrid muzikant Ernst Oosterveld een Hybrid Impro Session. Hybrid Impro is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat bij deze muziekstroming instrumenten verbonden zijn met een computer zodat er extra speelmogelijkheden zijn. Het is een betrekkelijk nieuw gebied waarbij een speler een veel groter arsenaal aan muziek kan beheren en voortbrengen dan alleen met een conventioneel muziekinstrument. Ernst Oosterveld heeft gedurende vele jaren zijn midiMorph muziekprogramma uitgebreid met compositorische maar ook interactieve mogelijkheden. Met behulp van controllers kunnen instellingen ‘on the fly’ veranderd worden. Ernst heeft twee Hybrid Impro duo’s uitgenodigd te spelen tijdens deze improsessie: Morphic Noice en ZEQ-Attack, die ook samen zullen optreden.
De toegang van de avond is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom.

wo 17 oktober 14.00 uur film Effi Briest (1974) – Reiner Werner Fassbinder
Inleiding Lenie Peetoom
Het scenario van Effi Briest is gebaseerd op de gelijknamige roman van Theodoor Fontane uit 1894 en werd door Fassbinder zelf geschreven. En… met zijn dynamische typisch Duits melodramatische aanpak heeft hij er de meest ontroerende bewerking van geregisseerd, die tot dan toe van deze romanverfilming gemaakt was. De hoofdrol wordt vertolkt door Hanna Schygulla. Kurt Raab was verantwoordelijk voor de vormgeving.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar.

wo 24 oktober 14.00 uur film Easter Parade (1948) – Charles Walters
Inleiding: Lenie Peetoom
In deze schitterende musical van Irving Berlin uit 1948 probeert Fred Astaire als Broadwayster Don Hewes zijn vroegere danspartner Nadine Hale (gespeeld door Ann Miller) te vergeten, nu hij werkt met Hannah Brown (Judy Garland). De ene goede song volgt na de andere. En… Astaire en Garland zijn dansend in topvorm.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar.

wo 24 oktober 20.00 uur debat Tegenlicht Meet Up: Big Pharma, waarom zijn medicijnen zo duur?
Nadere info op de website van de Pletterij.
Toegang gratis, vrijwillige bijdrage welkom

do 25 september 20.30 uur muziek Erwtensoep
Erwtensoep is een Frans / Nederlands kunstenaarsstel, in het leven en op het podium. Ze hebben beiden op jongere leeftijd in een groep gespeeld en maken sinds 4 jaar samen muziek, alleen eigen composities. Deze “jonge” groep heeft nog niet veel pers gehad, maar is zeker de moeite waard om te komen zien. Laat je niet op het verkeerde been zetten door hun bandnaam, maar kom deze soep zelf proeven. Ze spelen regelmatig in Franse kunstkringen, en treden ook in Duitsland en België op. Je kunt alle informatie en op hun website vinden http://www.erwtensoep.fr.
Sabien Witteman: Zang, drums, accordeon, synth, stompbox, Patrice Ferrasse :gitaar, bas, harmonica, synth, koor.
Toegang: € 10,00/€ 7,50 voor houders HaarlemPas of jonger dan 25 jaar

vr 26 oktober 20.30 uur muziek De Nazaten
Dit negenkoppige Surinaams/Nederlandse blaas- en percussie-ensemble bestaat al meer dan 20 jaar. Hun muziek verrast volgens de Volkskrant door de “krankzinnige mix van stijlen”, de warme klank van de Surinaamse kopru tu en de opzwepende ritmesectie. Het is muziek uit alle windstreken met zowel traditionals als eigen composities. Een unieke Nederlandse stamppot vermengd met Surinaamse moksi meti. Streetwise “bastaardmuziek” (muziek die is voortgekomen uit het vreemdgaan van onze voorouders). Swingend, maar ook aangrijpend. Werelds, jazzy en danceable.
Na twee tours en CD’s met saxofoongigant James Carter komen de Nazaten in 2018 met hun nieuwe project ‘Als de haan tanden krijgt’. Voor dit project heeft bandlid en componist Robby Alberga carte blanche gekregen om een geheel nieuw en swingend repertoire te schrijven voor De Nazaten. Zijn muziek is telkens weer een schitterende mix van Surinaamse roots, jazz, pop, funk, Braziliaanse frevo en vele andere stijlen. Je zult gegarandeerd moeite hebben om stil te blijven zitten.
Toegang: € 10,– /houders HaarlemPas en jonger dan 25 jr € 7,50

za 27 oktober 15.00 uur Boekpresentatie Taurus
Op zaterdagmiddag 27 oktober zal tussen 15.00 uur en 18.00 uur in de Pletterij in Haarlem de boekpresentatie plaatsvinden van de biografie van de Haarlemse progrockband Taurus.
Eind september/begin oktober zal de biografie over Taurus verschijnen onder de werktitel: De Haarlemse progrockband Taurus. Het is geschreven door Turus-drummer Dennis Plantenga (Bevan). Hij heeft onder de werktitel De Haarlemse progrockband Taurus vanuit zijn perceptie de opkomst en ondergang van de progrock Taurus in kaart gebracht.
Het eerste deel van het boek laat zien hoe hij de progrock ontdekt en er alles aan doet om er onderdeel van te worden. Na ervaringen bij verschillende bands in Amsterdam komt hij terecht bij een Haarlemse band die wegens ruimtegebrek onderdak krijgt in het st. Lucia Klooster te Bennebroek. Daar wordt besloten onder de naam Taurus verder te gaan, om na een repetitieperiode van bijna drie jaar zich aan het clubcircuit te openbaren. Deel twee van het boek zit vol anekdotes over onvoorziene situaties die zich voor, tijdens en na het optreden voordeden. Tenslotte wordt in het derde deel verteld hoe de connectie met Hilversum de sfeer en de idealen van de band op een niet gewenste koers zette. Vanaf het moment dat serieuze plaatopnames in gang werden gezet, ontstonden de eerste fricties, met bandwisselingen tot gevolg.
Het boek is een geschreven documentaire geworden van een groep mensen die veel verder hadden kunnen komen dan ze al hadden gedaan. Het plan om het in boekvorm uit te geven ontstond omdat er geen beeldmateriaal bestaat van hun optredens. Deze biografie verschaft nu een inkijk in een tijd die niet meer bestaat.
De presentatie zal worden opgeluisterd door de band Shield2, die onder leiding staat van Taurus bassist Jos Schild. De bezetting van de band is: Liesbeth Ultee: zang, percussie, slagwerk en synthesizer, Willem Lommerse: zang, elektrische / akoestische gitaren, mandoline, banjo en pedal steel gitaar, Peter Schild: basgitaar, Jos Schild: zang, elektrische / akoestische gitaren en accordeon en Harry Verhoeven: drums. De muziek van Shield2 is een mix van eigen werk en niet alledaagse covers. Er wordt momenteel gewerkt aan de release van hun debuut CD, waarvan de demo’s al klaar zijn.
Toegang: € 5,–

za 27 oktober 20.00 uur Forget to Die, film van Michael Lasoff
De in Haarlem wonende filmmaker Michael Lasoff vertoont zijn neo-noir film “Forget to Die” (Vergeet te Sterven). Deze locatie is tevens de plek waar de filmscenes zijn opgenomen van het zogenaamde “Zuivere Verwezenlijkende Centrum” uit de film. De film is in Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling. De filmmaker zelf is aanwezig bij de vertoning. Toegang is €8,- Deuren gaan open om 19.30 uurWil je verzekerd zijn van een plaats, stuur dan je naam en het aantal personen naar films@lasoff.nl. De film gaat over de criminele detective Ray Hammond die zijn pensioen nadert. Hij onderzoekt dokter Udo Geisner, een occulte goeroe die er van verdacht wordt jonge vrouwen te hebben vermoord. Vermoedelijk is hij nu bezig met de voorbereiding om Ray’s wispelturige vrouw Sheila ook te vermoorden.
Ray volgt zijn pad in deze strijd en riskeert daardoor zijn geestelijke gezondheid vol van verbijstering, geheugenverlies en innerlijke demonen.
De toegang is €8,-, kaarten kunnen bij de deur worden gekocht.

di 30 oktober 20.00 uur debat Cultuurmarxisme: Spook of Spookbegrip
Als vervolg op de Tegenlicht Meet Up “De opkomst van Nieuw Rechts” van 26 september, deze avond een debat over cultuurmarxisme.
Volgens Nieuw Rechts waart er een spook door het Westen, niet dat van het communisme, maar van het zgn. cultuurmarxisme. Het communisme is dood, maar het cultuurmarxisme zou springlevend zijn. Volgens de critici zou het marxisme weliswaar zijn verslagen, maar is het als een Phoenix uit zijn as herrezen in een andere vorm. Maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met de term cultureel marxisme?
Volgens Nieuw Rechts zouden de linkse elites de macht willen krijgen over de maatschappelijke en culturele instituties om vervolgens hun politieke agenda van o.a. de multiculturele samenleving, feminisering, milieupolitiek, massa-immigratie, Europa, moderne kunst, etc. door te drukken. Maar is deze beschuldiging van cultuurmarxisme eigenlijk wel (wetenschappelijk) hard te maken?
Is het niet eerder een vaag spookbegrip of complottheorie dat alleen maar tot verwarring leidt? Hoe serieus dienen we cultureel marxisme te nemen en welke mogelijke gevaren schuilen in het gebruik van deze term.
De Pletterij zoekt samen met specialisten en publiek naar antwoorden.
Gastsprekers van deze avond:
Paul Cliteur (Hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap aan de Universiteit van Leiden en auteur van het boek Cultuurmarxisme). Zijn opponent Rob Hartmans (Historicus, journalist en auteur). Moderator van dit debat is Lukas van den Berge (Assistant Professor aan de Erasmus School of Law te Rotterdam.
Toegang: € 3,–/met HaarlemPas of jonger dan 25 jr € 1,50

wo 31 oktober 14.00 uur film Murder most Foul (1964) – George Pollock
Inleiding: Lenie Peetoom
Dit heerlijke spannend moordmysterie met in de hoofdrol Margareth Rutherford is gebaseerd op de populaire detective roman Mrs McGuinty´s Dead van Agatha Christie. Pas na drie moorden lukt het Miss Marple om de moordenaar te ontmaskeren.
Toegang: € 4,–/met HaarlemPas en jonger dan 25 jr € 2,50.

Info
Pletterij, Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.