Succesvolle eerste Haarlemse Cultuurnacht een feit!

Netwerkorganisatie JCI Kennemerland organiseerde begin september een succesvolle eerste editie van de Haarlemse Cultuurnacht

0

Drie jaar geleden startte voor een aantal leden van netwerkorganisatie JCI Kennemerland de uitdaging om een cultureel evenement in Haarlem te organiseren. De droom om meer jongeren via een ander perspectief kennis te laten maken met het culturele aanbod van Haarlem was hiervoor de belangrijkste drijfveer. Die droom kwam uit op zaterdag 8 september 2018.

Het concept van een museumnacht is een begrip in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Breda. Maar Haarlem ontbrak in dat lijstje. Terwijl er ontzettend veel cultureel aanbod is. Zo heeft Haarlem het oudste museum van Nederland: Teylers. Ook het Frans Hals Museum heeft landelijke bekendheid. Maar met een museumnacht zouden we de prachtige locaties Philharmonie en de Toneelschuur te kort doen. Het concept van de Haarlemse Cultuurnacht is daarom breder dan alleen musea,” aldus Christiaan van Hegelsom, voorzitter van de Haarlemse Cultuurnacht.

Van draagvlak naar realiteit
Met dank aan de vrijwilligers van JCI Kennemerland, de inzet van de 12 deelnemende culturele instellingen, de artiesten, de sponsoren en de subsidies van het Prins Bernard Cultuurfonds, J.C. de Ruigrok Stichting en de Gemeente Haarlem is er een succesvolle eerste editie neergezet waarmee het culturele seizoen van Haarlem is geopend.

Trots kijken we terug op het moment dat de wethouder Cultuur de Haarlemse Cultuurnacht omarmde. “We sprongen een gat in de lucht toen wij werden gevraagd om onze opening met Merlijn Twaalfhoven in te zetten als de officiële start van de landelijke campagne ‘Haarlem viert cultuur’” aldus Creatief Directeur Tessel van Os. Met een succesvolle eerste editie is nu het startsein gegeven voor een periode vol cultuur.

Learning by doing
Een van de missies van de 40 leden tellende vereniging JCI Kennemerland is dat er gewerkt wordt aan persoonlijke ontwikkeling en het realiseren van maatschappelijke impact. Dit wordt gerealiseerd door vanuit het principe “learning by doing” evenementen te organiseren. JCI Kennemerland is onderdeel van de landelijke organisatie JCI Nederland. Voor de 2500 Nederlandse leden worden zowel op landelijk als internationaal niveau trainingen en tools aangereikt om nieuwe vaardigheden te leren, samenwerking te bevorderen en om, middels partnerships, impact te creëren in de samenleving. Wereldwijd heeft netwerkorganisatie JCI ruim 170.000 leden.

De oprichting van de Stichting, de financiën, het creëren van draagvlak, de creatieve invulling van het concept, de programmering, de samenwerking met partners, de crowdfundingcampagne en de communicatie rondom de Haarlemse Cultuurnacht zijn allemaal uitgevoerd door JCI Kennemerland leden. Zij hebben zich naast hun reguliere baan belangeloos ingezet om gezamenlijk dit bijzondere evenement neer te zetten. Met als resultaat een druk bezochte avond en heel veel positieve reacties vanuit allerlei hoeken uit de stad.

Benieuwd naar de beelden van de Haarlemse Cultuurnacht? Bekijk de aftermovie of de foto’s via www.haarlemsecultuurnacht.nl.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)