Belle van Heerikhuizen in het Schuur Atelier: Nu zijn wij van ons

Oda Spelbos vertolkt drie iconische vrouwen uit de toneelliteratuur

0

De afgelopen drie weken onderzocht de jonge regisseur Belle van Heerikhuizen in haar SchuurAtelier hoe ze door het schrijven van nieuwe teksten voor bestaande personages, iets aan ons beeld van deze personages kan veranderen of toevoegen. Actrice Oda Spelbos (o.a. Troje Trilogie, Flikken Maastricht), vertolkt alle monologen, waardoor als vanzelf een verbinding ontstaat tussen de personages en hun verhalen.

Presentaties van dit Schuur Atelier zijn op vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober, 19.30 uur in de studio’s van de Toneelschuur. Kaarten à € 10 zijn te koop via www.toneelschuur.nl en aan de kassa van de Toneelschuur (023 5173910). Let op: de capaciteit is beperkt.

Drie iconische en sterke vrouwen uit de toneelliteratuur krijgen de kans om zonder ruis van plot of bijrollen hun verhaal te doen. Ditmaal spreken Elektra uit ‘Elektra’, Katharina uit ‘Het temmen van de feeks’ en Blanche uit ‘Tramlijn Begeerte’ woorden gegeven door een vrouw. Ze komen impliciet in opstand tegen het verhaal waarin ze vastzitten. Want hoewel ze gezien worden als sterke vrouwelijke personages, zijn ze alle drie speelbal van hun mannelijke medepersonage. Belle durft te stellen dat ze deze drie vrouwen beter begrijpt dan hun eigen schrijver. Zij schenkt ze alle drie een eigen monoloog om u te vertellen over hun schaamte, woede, broosheid en kracht.

Schuif aan bij het maakproces
Het publiek neemt plaats in de studio’s waar Belle en Oda de afgelopen weken hebben gewerkt. Tijdens deze avond zit u met de neus bovenop het maakproces en bent u getuige van een theatrale presentatie van dit onderzoek. Na afloop drinken de makers graag een drankje met u.

Over Belle van Heerikhuizen
Belle van Heerikhuizen (1992) is een jonge regisseur met een grote liefde voor taal en muziek. In 2016 studeerde ze af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Met haar afstudeervoorstelling ‘een lolita’ won ze de Ton Lutz Award. In haar voorstellingen behandelt ze donkere thema’s, die ze op een lichte, menselijke en invoelbare manier benadert. Komend seizoen maakt ze ook voorstellingen bij onder andere Theater Rotterdam, Stip theaterproducties, De Toneelmakerij en Orkater.

Nu zijn wij van ons
Toneelschuur Producties + Belle van Heerikhuizen
vr 5 en za 6 okt, 19.30 uur
Let op: deze voorstelling vindt plaats in de studio’s van Toneelschuur Producties. De capaciteit is beperkt. We vertrekken op de aangegeven tijd vanuit de foyer van de Toneelschuur naar de studio’s. Na afloop is het publiek van harte welkom om onder het genot van een drankje samen met de makers in gesprek te gaan.

tekst en regie Belle van Heerikhuizen, spel Oda Spelbos , begeleiding Tjeerd Posthuma

Schuur Atelier
Toneelschuur Producties geeft in het Schuur Atelier jonge theatermakers de kans om zich in de luwte verder te ontwikkelen. We bieden onderdak aan jonge makers die onderzoek doen naar werkmethoden, samenwerking en repertoire. Tijdens deze avonden in de studio’s van Toneelschuur producties bent u getuige van een eerste theatrale presentatie van dit onderzoek. U zit met de neus bovenop het maakproces van een voorstelling. Na afloop drinken de makers graag een drankje met u.