Jarige Toneelschuur geeft jubileumboek uit

Vijftig jaar Toneelschuur

0

In het najaar van 2018 bestaat de Haarlemse Toneelschuur vijftig jaar. Ter gelegenheid van deze verjaardag verschijnt er op zaterdag 20 oktober 2018 een speciaal jubileumboek: Vijftig jaar Toneelschuur. Dit omvangrijke en rijk geïllustreerde boek, onder redactie van Jos Schuring, Rieks Swarte en Loek Zonneveld, geeft een beeld van bijzondere geschiedenis van dit theater- en filmhuis.

Vijftig jaar Toneelschuur is ook vijftig jaar moderne theatergeschiedenis. De vernieuwing in het Nederlandse theater in de jaren zeventig en tachtig, het ontstaan van gezelschappen als Onafhankelijk Toneel en Maatschappij Discordia, de Vlaamse golf, Toneelgroep Centrum, de rol van criticus Jac Heijer en uiteraard de architectuur van de vlakke vloer worden in dit boek in historisch perspectief geplaatst met verwijzingen naar het theater van nu.

Vijftig jaar Toneelschuur gaat ook over gezichtsbepalende groepen als Baal, Werktheater, Dood Paard en theatermakers als Gerardjan Rijnders, Jan Joris Lamers, Guy Cassiers, Michael Matthews, en Viviane De Muynck. Ook de jongere generatie regisseurs als Thibaud Delpeut, Michiel de Regt en Paul Knieriem komen aan bod.

Met verhalen van auteurs als Loek Zonneveld, Max Arian, Dirk Groeveld, Martin Schouten, Janine Brogt, Carel Alphenaar en vele anderen worden de hoogtepunten uit de geschiedenis van de Toneelschuur uitvoerig beschreven. De redactie van Vijftig jaar Toneelschuur bestaat uit Jos Schuring, Rieks Swarte en Loek Zonneveld. De vormgeving is van Suze Swarte.

Vijftig jaar Toneelschuur is vanaf maandag 22 oktober te koop aan de kassa van de Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9, 2011 HH Haarlem, in speciaal geselecteerde (Haarlemse) boekhandels of via www.itfb.nl en kost €29,95

Jubileum: Toneelschuur 50 jaar vooruit
De uitgave van Vijftig jaar Toneelschuur is de aftrap van het jubileumseizoen. Onder het motto ‘Toneelschuur: vijftig jaar vooruit’ viert de Toneelschuur een theaterseizoen lang haar verjaardag. Van november 2018 tot en met mei 2019 worden er elke maand jubileumactiviteiten rondom een onderdeel van de theater- of filmprogrammering georganiseerd.

Speciale activiteiten waardoor bezoekers theatermakers (beter) leren kennen, anders naar een voorstelling leren kijken of zelf aan de slag gaan met en theatertekst of choreografie.