Toneel en werkelijkheid raken verstrikt in nieuwe voorstelling van De Gemeenschap

Strindberg en dal op vrijdag 30 november in première in de Toneelschuur

0

Na de succesvolle voorstelling ROMP, bekroond met de Theo d’Or voor de beste vrouwelijke dragende rol door Karina Holla, brengt De Gemeenschap dit seizoen de nieuwe voorstelling Strindberg en dal. In deze voorstelling maken we kennis met de vooruitstrevende toneelgroep &Co.

Onder de bezielende leiding van zijn doorknede regisseur werkt &Co aan Dal in de mist, een nog maar pas ontdekt stuk over liefde, afgunst en pijn van de Zweedse schrijver August Strindberg. Strindberg en dal wordt gespeeld door Monique Kuijpers, Dic van Duin, Henke Tuinstra, Tessa Jonge Poerink en Barnaby Luke Savage. De regie is in handen van Roy Peters en de tekst is geschreven door Rob de Graaf. Strinderg en dal gaat op vrijdag 30 november in première in de Toneelschuur in Haarlem.

Tijdens het repetitieproces van &Co aan het donkere drama over man-vrouwverhoudingen, gemankeerde liefde en manipulatie, lopen binnen het gezelschap de persoonlijke en professionele spanningen hoog op. De regisseur neemt zijn opvattingen over ‘fysiek theater’ wat al te letterlijk, de mannelijke gastacteur beschikt niet over de heterokwaliteiten die zijn rol vereist en de regieassistent loopt wel erg opzichtig te koop met haar bereidheid om ‘alles’ te doen voor een toneelcarrière. Toneel en werkelijkheid raken verwikkeld en verstrikt en door alle botsingen krijgt deze Strindbergonderneming onbedoeld de trekjes van een wrange klucht.

Strindberg en dal sluit aan bij eerdere succesvolle stukken van De Gemeenschap, zoals De Shakespeare Club (2017) en Stand up, lie down (2015). Net als bij die producties gaat het hier over de vaak moeizame verhouding tussen wie mensen zijn en de rol die ze spelen, over (seksuele) identiteit en over het grillige en onvoorspelbare verloop van groepsprocessen. Strindberg en dal gaat ook over het delicate thema van (on)gepast gedrag in werksituaties. Wat kan en wat mag niet? Hoe kwetsbaar zijn we ten opzichte van mensen die macht over ons hebben?

  • regie Roy Peters tekst Rob de Graaf
  • spel Monique Kuijpers, Dic van Duin, Henke Tuinstra, Tessa Jonge Poerink en Barnaby Luke Savage
  • decor Erik Kouwenhoven en Marcel Kranendonk
  • kostuums Marrit van der Burgt (ontwerp) en Karen de Meijer (uitvoering)
  • licht Coen Jongsma
  • techniek Mathisse Coornaert
  • productie Floyd Koster
  • publiciteit Babette Groenewege
  • zakelijke leiding Gerard Kogelman

De Gemeenschap wordt structureel gesubsidieerd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Strindberg en dal wordt bovendien mogelijk gemaakt door financiële steun van het Fonds Podiumkunsten, Stichting Melanie, NORMA Fonds, Lira Fonds en Fonds 21.

Première 30 november 2018 Toneelschuur Haarlem
Speeldata Toneelschuur woensdag 28 (try-out), donderdag 29 (try-out), vrijdag 30 (première) november en zaterdag 1 december 2018.

Meer informatie www.degemeenschap.nu.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)