Programma Pletterij december 2018 / januari 2019

0

Het programma van de Pletterij voor december 2018 / januari 2019 ziet er als volgt uit:

di 4 december 18.00 uur Verhalenrestaurant: Pakjesavond
Iedere eerste dinsdag van de maand kunnen vijf mensen in het restaurant van de Wereldkeuken op een klein podium een verhaal te vertellen. Het verhaal mag niet langer dan 10 minuten duren en gaat over een vooraf bepaald thema. Deze maand is het thema, hoe kan het ook anders, Pakjesavond. Het verhaal wordt begeleid door een muzikant die de tijd in de gaten houdt. Verhalenrestaurant wordt georganiseerd door Petra van Dam. Aanmelden voor vertellen bij peetvandam@outlook.com. Vooraf is er om 18.00 uur voor € 6,00 een eenvoudige doch voedzame maaltijd gekookt door vrijwilligers. Aanmelden voor de maaltijd en als toehoorder via de Pletterij.
De verhalen starten om 19.00 uur en zijn vrij toegankelijk.

di 4 december 20.00 uur debat: De Crisis van Links (ovb)
De afgelopen jaren is Links in een vrije val terecht gekomen en inmiddels lijkt hun rol in het hedendaagse politieke spectrum miniem. Hoe heeft dit zo kunnen gebeuren? Waarom kon Links het grote ongenoegen over de economische crisis niet omzetten in verkiezingswinst?
Na het afschudden van de ideologische veren heeft Links misschien te lang een neoliberale aanpak gevolgd. De economie groeide wel, maar de gewone man profiteerde er niet van. Links heeft de gewone man laten zakken op de “eigen” terreinen als de sociale huurwoningen en sociale werkplaatsen. Vervolgens kreeg Links de exclusieve schuld voor het half mislukken van de integratieproblematiek. Terwijl Rechts minstens even verantwoordelijk is voor echecs op die drie terreinen.
Jarenlang heeft het bij Links ontbroken aan het grote verhaal. Is de rol voor Links uitgespeeld of kan zij zich herpakken en met nieuw elan een visie voor de toekomst ontwikkelen, ook op sociaal economisch terrein?
De Pletterij onderzoekt deze avond de oorzaken van de crisis van Links, de gevolgen daarvan en de mogelijkheden voor de toekomst.
Spreker onder andere Dick Pels. Het debat wordt geleid door Bernt Schneiders.
Toegang: €3,00/met HaarlemPas of jonger dan 25 jr € 1,50.

wo 5 december 14.00 uur film A Place in the Sun (1951) George Stevens
Inleiding: Lenie Peetoom
A Place in the Sun, George Stevens´ adembenemende adaptatie van Theodore Dreiser´s opzienbare roman An American Tragedy sleepte zes Oscars – o.a. voor beste regisseur en beste scenario – in de wacht. Montgomery Clift en de 17 jarige Elisabeth Taylor, hier te zien in haar eerste serieuze filmrol hebben in de film een verhouding. Door deze film zijn ze beide voorgoed onsterfelijk geworden. De derde hoofdrol wordt gespeeld door Shelley Winters.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar

do 6 december 19.30 uur Maghreb Film Festival Valse de Làube & Petits Bonheurs
Valse de Làube
Radia, een moeder, lijdt al 11 jaar aan nierfalen en wacht op een transplantatie. Op een dag wordt het snel ontboden: een donor is net overleden. Ze gaat naar het ziekenhuis waar haar wordt verteld dat het noodzakelijk is om compatibiliteitsanalyses uit te voeren. Maar ook, zij is niet de enige patiënt die wordt opgeroepen!
Petits Bonheurs
Na de dood van de vader worden Noufissa, een meisje van vijftien jaar en haar moeder gedwongen om een uitnodiging van een verre neef te accepteren om bij haar grote traditionele gezin te komen wonen. Een felle vriendschap wordt onmiddellijk gesmeed tussen de twee jonge neven. Toen een groot liefdesverhaal waarin Chama het op zich neemt om Noufissa te initiëren in de innerlijke intieme wereld van vrouwen in het wijde huis. Op deze achtergrond zijn andere lotsbestemmingen verweven met andere vrouwen in het gezin: Kulthum, de jongere zus van Chama is verplicht haar flirt te onderbreken met haar neef, dezelfde leeftijd als zij, om te trouwen met een oude man die ze niet liefheeft ; andere vrouwen verlangen ernaar het grote familiehuis te verlaten om onafhankelijker te leven met hun eigen kinderen en echtgenoten; andere meisjes streven ernaar om een waar liefdesverhaal te leven, zoals ze van tijd tot tijd hebben gezien in een Egyptische musical. Zoveel dromen die binnen de muren van het grote huis blijven waar mannen, altijd afwezig, slechts schaduwen en geesten zijn. Deze dromen lijken …
Toegang € 7,00

vr 7 december 14.30 uur Maghreb Film Festival La Belle et la Meute
Mariam, een vrolijk Tunesisch meisje met grote lachende ogen, is 21. Zij en haar vriendin maken zich op voor een feestje. Ze schminken zich, passen een sexy jurk. Op de dansvloer laat Mariam zich verleiden door de knappe Youssef. En dan zien we Mariam plots in tranen, met een gescheurde jurk, zonder schoenen noch handtas. Ze is verkracht. Gedurende de rest van de nacht zal Mariam moeten vechten voor haar rechten en haar waardigheid. Maar hoe kan recht zegevieren als het aan de kant van de folteraars staat? Van ziekenhuis tot politiebureau, Mariam voelt de minachting en de intimidatie aan de lijve…
Toegang: € 7,00

vr 7 december 19.30 uur Maghreb Film Festival Le Prenom Mohamed en
Le Prenom Mohamed
Mohamed is de populairste naam ter wereld. Het is echter niet eenvoudig om deze naam in een deel van de wereld te dragen. Dit is wat een jonge jongen vertelt door levenssituaties in Frankrijk. Zijn ouders herinneren hem aan de boodschap van vrede en liefde die de Boodschapper van de Islam heeft verspreid, de Boodschapper Mohamed.
Raja, Bent el Mellah
Najat, een jonge Marokkaanse vrouw, heeft de Franse regisseur Jacques Doillon ontmoet en werd gecast in zijn film Raja waarvoor ze de prijzen van Beste Actrice won op zowel het Filmfestival van Venetië als het Filmfestival van Marrakech. Raja Bent El Mellah is een film over de achterkant van roem en de ongelijkheid van de wereld.
Toegang € 7,00

za 8 december 18.00 uur Wereldkeuken Event
Op zaterdag 10 november is er weer een aflevering van het maandelijkse Wereldkeuken Event! Naast het wekelijkse Wereldkeuken Restaurant op donderdag wordt er maandelijks op zaterdag een groot diner georganiseerd voor ruim 40 gasten in de theaterzaal van de Pletterij. Laat u verrassen door een heerlijk drie gangen menu gekookt door Nieuwe Haarlemmers. Zij koken als vrijwilliger de favoriete gerechten uit hun moederland, als een ode aan waar zij vandaan komen, als een herinnering aan wat zij achterlieten. De avond start om 18:00 en is rond 21:00 afgelopen. Toegang is € 17,50 dit is inclusief 3-gangen diner en exclusief drankjes. Er is altijd een vegetarische optie.

zo 9 december 16.00 uur muziek jazzX In Trio
In Trio is een jong internationaal jazz piano trio uit Rotterdam, dat in 2015 is opgericht. In Trio onderzoekt muziek van verschillende culturen en vermengt jazz met tradities uit de folk. YingYing Su is de pianist, zanger en de componist van het trio. Martin Hafizi speelt drums en Donatas Bielunskis basgitaar. In haar muziek verkent YingYing Su het grensvlak van jazz en traditionele muziek uit haar Aziatische cultuur en uit de Balkan. De Bulgaarse ritmes heeft zij leren kennen tijdens haar studie in Rotterdam. In Trio heeft een afwisselend repertoire van eigen werk. De muziek is geïnspireerd door de verscheidenheid aan culturen die YingYing Su omringen. Haar eigentijdse interpretatie van folk neemt het publiek mee op een muzikale wereldreis.
Toegang € 10,00/€7,50 jonger dan 25 jr.

ma 10 december 20.00 uur debat/film Human Rights Day Telipaz Colombia
Debat, film en interview over de Tejipaz. In dit project worden boerengemeenschappen in Colombia gesteund. Tejepaz draagt bij aan de economische ontwikkeling van de gemeenschappen door dynamisch leiderschap, het scheppen van economische mogelijkheden en alternatieven op het gebied van fair trade en banen.
Toegang: gratis, vrijwillige bijdrage welkom

di 11 december 20.00 Debatcafé
Het Pletterij Debatcafé is een gevarieerd programma met veel actueel Haarlems nieuws, interviews, muziek, columns, poëzie en debat. De debatleiding is in handen van Erwino Ouwerkerk. De onderwerpen en de gasten worden hier kort voor het debat op de website van de Pletterij bekend gemaakt.
Toegang: € 3,–/met HaarlemPas of jonger dan 25 jr € 1,50

wo 12 december 14.00 film Lover Come Back (1961) Delbert Mann
Samenstelling en inleiding: Lenie Peetoom
Rock Hudson werkt op een reclamebureau, waar hij het eigenlijk voor het zeggen heeft, omdat zijn baas , Randell, van niets op de hoogte is. Doris Day die alleen maar voor haar werk leeft, koestert een grote minachting voor Hudson, maar kan hem niet meer negeren. e film is niet alleen een scherpe satire op de onfrisse praktijken in de reclamewereld. Het is ook nog eens de beste Day-Hudson komedie met een razendsnel ritme. Het scenario valt op door de cynische, pittige dialogen, het camerawerk is uitstekend en de vlotte score is van Frank De Vol.
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar.

wo 12 december 20.00 muziek Philip Harper Quartet – The Heart of the Standard
De Pletterij is bijzonder vereerd dat Philip Harper 12 december opnieuw op ons podium een concert zal geven. Harper speelde al op jonge leeftijd met grootheden als Art Blakey and the Jazz Messengers en speelde regelmatig samen met Benny Golson, Louis Hayes en Cedar Walton, om maar een paar groten te noemen. Met zijn broer Winard vormde hij het wereldwijd succesvolle The Harper Brothers. Op 24 januari 2017 heeft hij met zijn Nederlandse quintet ook in de Pletterij opgetreden.
Harper is vooral in New York een bekende, maar hij treedt ook in Nederland met enige regelmaat op. Hij toert nog altijd met The Mingus Big Band over de hele wereld, heeft in New York zijn eigen quintet en is regelmatig te bewonderen in de beroemde club Smalls.
Toegang € 10,00/€7,50 met HaarlemPas jonger dan 25 jr.

di 18 december 20.30 uur Improsessie Grey Lotus met soundtrack La Planète Sauvage
Grey Lotus voorziet de psychedelische Franse animatiefilm La Planète Sauvage vaneen nieuwe geïmproviseerde soundtrack. La Planète Sauvage is een animatie-sciencefictionfilm uit 1973, geregisseerd door René Laloux. De film is een internationaal samenwerkingsproject tussen Frankrijk en Tsjecho-Slowakije. Het verhaal van de film is gebaseerd op de roman Oms en série van Stefan Wul. Laloux schreef zelf het scenario, samen met producer Roland Topor. De film won de Grand Prix op het filmfestival van Cannes.’
Toegang gratis, vrijwillige bijdrage welkom.

wo 19 december 14.00 uur film La Sconosciuta (2006) Guiseppe Tornatore
Inleiding Lenie Peetoom
De Oekraïense emigrante Irina dringt zich op een slinkse manier in het leven van een rijke Italiaanse familie. Wanneer het kindermeisje van de familie in – niet geheel onverdachte – omstandigheden van de trap valt, neemt Irina haar plaats in. Ze blijkt al snel de perfecte huishoudster te zijn en maakt zich onmisbaar als oppas voor Tea, de jonge dochter van het gezin. Maar Irina heeft een verborgen agenda. Hoe gaat dat allemaal aflopen….
Toegang: € 4,00/€ 2,50 voor houders HaarlemPas en jonger dan 25 jaar.

vr 21, za 22, zo 23 19.00 uur 37PK, Pletterij en Nieuwe Vide GOLF-festival
Eind dit jaar, in de donkere dagen van december, zal in Haarlem GOLF plaatsvinden, een nieuw evenement rondom het kruisvlak van beeld en geluid. Het GOLF-festival is een driedaags festival met performances en installatiekunst met nadruk op de interactie tussen beeld en geluid. Het wordt georganiseerd door de Haarlemse culturele instellingen Nieuwe Vide, de Pletterij en 37PK in samenwerking met het Haagse kunstenaarsinitiatief Quartair.
Het festival bestaat uit drie avonden, 21, 22 en 23 december 2018, die elk plaatsvinden bij één van de drie instellingen. Op elke avond wordt het thema onderzocht vanuit de achtergrond en het profiel van de betreffende instelling: vrijdag bij 37PK, zaterdag bij de Pletterij en zondag bij Nieuwe Vide.
Met het GOLF-festival willen we in Haarlem meer ruimte bieden voor uitdagende, experimentele audiovisuele kunst. We putten hierbij deels inspiratie uit het (toon)-festival, een grensverleggend festival met internationale allure dat tot 2008 in Haarlem werd georganiseerd en zich richtte op de avant-garde van de elektronische kunst en muziek. We willen de relatie tussen beeldende kunst en muziek, tussen de visuele en auditieve perceptie, via artistieke weg onderzoeken.
Toegang: gratis

zo 13 januari 15.00 uur muziek Pancho’s Orchestra
Op zondagmiddag 13 januari vindt een openbaar concert plaats van Pancho’s Orchestra, een latin-jazz georienteerde ‘small big band’ onder leiding van Frans Cornelissen (trombonist van o.a. New Cool Collective Big Band, Cubop City Big Band, Rumbata Beatband, arrangeur en componist). Zestien musici spelen latin jazz, salsa, jazz, funk en Afro beat. Je zult zeker een Cubaanse clave en Latijns-Amerikaanse ritmes herkennen. Het concert begint om 15.00 uur, de zaal is vanaf 14.30 uur open.
Toegang: 10,00

vr 25 januari 17.00 uur Nieuwjaarsreceptie Pletterij
Gratis toegang voor iedereen!

za 26 januari 20.30 uur muziek trio Celano/Badenhorst/Baggiani
Het trio Celano/Badenhorst/Baggiani touren de eerste twee maanden langs zalen in Nederland, België en Oostenrijk en zijn 26 januari in de Pletterij. Het trio bestaat uit de Argentijnse drummer, componist en producer Marcos Baggiani, de Belg Joachim Badenhorst op klarinet en tenorsax en de eveneens Argentijnse gitarist en componist Guillermo Celano. Het trio heeft recent een nieuwe plaat uitgebracht met de titel Lili & Marleen. De pers schrijft over deze CD: “De nieuwe plaat, die door het Portugese label Clean Feed werdt uitgebracht, borduurt wel voort op de vorige uiting, met de kanttekening dat het allemaal nog wat intenser, compacter en rijper klinkt. Het drietal is perfect in staat om een bekende song (de WO II-klassieker ‘Lili Marleen’) binnenste buiten te keren. … Zo is ‘Lili & Marleen’ een fijne voortzetting van een discografie waar de heren trots op mogen zijn.” Herman Te Loo, JazzFlits sept 2018, NL.
Toegang: € 10,00, met HaarlemPas of jonger dan 25 jaar € 7,50

zo 27 januari 16.00 uu muziek jazzX Jelle Willems Group
Gitarist Jelle Willems bouwt met zijn band een muzikale brug tussen oud en nieuw. Symmetrische en harmonische structuren en solide samenspel vormen de basis van zijn muziek.
Jelle Willems studeerde in 2015 cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en heeft er onlangs zijn masteropleiding voltooid. In Parijs volgde hij lessen bij vooraanstaande Europese musici als Nelson Veras en Bo van der Werff. Daarna ging Willems driftig aan de slag: eigen composities maken en vooral het eigen, uniek muzikale stemgeluid verder ontwikkelen. De door hem geschreven composities zijn geïnspireerd door de muzikale taal van de Franse componist Olivier Messiaen (1908 – 1992). De symmetrische structuren en toonladders die in de muziek van Messiaen te vinden zijn worden door Willems op een natuurlijke manier verwerkt in zijn composities en improvisaties. De band bestaat naast Jelle Willems uit Loran Witteveen, piano, Pedro Ivo Ferreira, contrabas en Tancrède Derijard-Kummer, drums.
Toegang: € 10,00, jonger dan 25 jaar € 7,50

Info
Pletterij, Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.