De (Orde) Chaos van 2018: Een theatrale zoektocht naar de essentie van het afgelopen jaar

0

Theatermaker Greg Nottrot speelt met acteur Martijn Nieuwerf De (Orde) Chaos van 2018: een theatrale zoektocht naar de waarheid van 2018. De voorstelling is een slotakkoord op een zoektocht van een jaar, waarbij Greg zelfs de datsja van Poetin bezocht. De plek waar Halbe Zijlstra nooit was. De (Orde) Chaos van 2018 is te zien op donderdag 13 december in de Toneelschuur in Haarlem.

Greg selecteerde vanaf begin 2018 wekelijks een toonaangevend beeld uit het nieuws. Gaandeweg is hij zich gaan afvragen of de beelden wel écht zijn. Maar óók of dit wat uitmaakt, in tijden van Facebook en Instagram. Zo vaak worden feiten en fictie verweven tot een eigen werkelijkheid. Hebben we één waarheid nodig en waar bevindt die zich dan?

Theaterkrant bestempelde De (Orde) Chaos van 2018 als Keuze Van De Criticus: “De apotheose, die ik niet wil verklappen, is zo geraffineerd en ingenieus, dat hij volstrekt werkelijkheid lijkt. Dat is precies een van de belangrijkste taken van toneel: ons te doen nadenken over wat echt is en wat niet. Via nepfeiten meer te leren over de werkelijkheid. Greg Nottrot doet dat briljant en onderhoudend, quasinonchalant en sympathiek.

Met De Orde van de Dag van het Nieuw Utrechts Toneel ontstond de traditie om de tijdsgeest van het voorbije jaar te vangen. Tot nu toe altijd als collectief maar dit jaar zou Greg solo gaan. Echter, voor een avondvullend programma twijfelde hij af of hij wel interessant genoeg zou zijn en daarom zocht hij een ‘vervanger.’ Martijn Nieuwerf nam de uitdaging aan en speelt Greg, terwijl Greg zelf de rol van vele anderen vertolkt.

Tijdens de voorstelling nemen Greg en Martijn het publiek mee in hun zoektocht. Gaandeweg ontrafelen zij de gelaagdheid waarop waarheden zijn gebouwd en hoe die ons besef van onszelf en de werkelijkheid beïnvloeden. Om zo tot de essentie van 2018 te komen.

Info
Donderdag 13 december in de Toneelschuur in Haarlem

Mede mogelijk gemaakt door:
HET NUT Het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) is sinds 2007 aanjager van de gedachte, aanleiding tot de discussie en gastheer van de ontmoeting. Het NUT wordt structureel gesubsidieerd door de gemeente Utrecht en het Fonds voor de Podiumkunsten en is gevestigd in Leidsche Rijn.

HET ZUIDELIJK TONEEL Het Zuidelijk Toneel (HZT) is coproducent van De Orde Chaos van 2018. HZT is een van de grote theatergezelschappen van ons land en opereert vanuit Tilburg, waar artistiek leider Piet Menu met theatermakers uit Nederland en Vlaanderen een open en veelkleurig theaterhuis vormt.

Credits
Concept: Greg Nottrot
Spel: Martijn Nieuwerf (als Greg Nottrot), Greg Nottrot (als alle anderen)
Eindregie: Daniël van Klaveren
Artistiek advies: Piet Menu
Regie-assistentie: Mariëlla van Apeldoorn
Dramaturgie: Jannet van Lange
Video-ontwerp: Karl Klomp
Licht- en decorontwerp: Uri Rapaport
Productie: Karlijn Hemmer
Publiciteit: Barbara Wennekes, Annelieke Acda, Andrea Lentink
Publiciteitsbeeld: Maria Stijger

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)