Noord-Holland houdt stevig vast aan familierecept met kerst

Nieuwe tradities gaan hand in hand met de oude. Dit en meer blijkt uit het kersttraditie onderzoek 2018* van PLUS

0

Noord-Holland houdt zich stevig vast aan familierecepten tijdens de kerstdagen (37%) in tegenstelling tot Zuid-Holland (21%, gem: 24%); daar halen ze vaker inspiratie uit supermarktmagazines (35%, Noord-Holland: 17%, gem: 33%). Een surprise stedentripje zien ze in Noord-Holland ook wel zitten (20%, gem: 15%). Zuid-Hollanders zijn het meest in voor een kerstfeestje (33%, gem: 29%). In Utrecht zitten de echte romantici, daar zoenen ze graag onder de mistletoe (28%, gem: 20%).

Uit onderzoek van PLUS naar kersttradities onder alle Nederlanders blijkt dat we aan tafel het liefst eten wat we kennen. Een traditioneel braadstuk (29%) en een mooi gevulde kalkoen (8%) staan nog altijd bovenaan de lijst van wat er jaarlijks tijdens kerst gemaakt wordt. Ondanks alle foodtrends is vlees als hoofdgerecht (66%) nog steeds favoriet. Nieuwe tradities als de winter-barbecue en shared dining doen ook hun intrede. Slechts 14% van de Nederlanders gaat uit eten met kerst. Helemaal weg uit Nederland en een stedentrip maken? Graag! zegt 15%, maar of we ook echt gaan? Jong of oud, tijdens de kerstdagen doen we wat we al jaren doen: thuis eten (83%), een glas wijn erbij (50%), en we bereiden ‘t liefst volgens oud familierecept oma’s braadstuk.

Wat doen we verder?
We tuigen de boom op (33%), versieren het huis (27%), kijken kerstfilms (22%) en luisteren naar kerstmuziek (20%). Maar als je de Nederlander vraagt wat hij of zij het liefst doet overdag is het antwoord verrassend: maar liefst 40% van de vrouwen zou de dag het liefst doorbrengen in pyjama op de bank of in bed (35%). Van de mannen is dat ruim 21%. ‘s Avonds wordt de pyjama ingeruild voor een casual outfit: de helft van alle Nederlanders wil niet ‘op net’. Een vijfde geeft aan zelfs liever een “foute” kersttrui aan te trekken.

Kerst onder de 30
Hoe jonger we zijn, hoe vaker we met onze vrienden kerst vieren. Onder de 30 jaar is dat maar liefst 33%. Hoewel we hierin minder traditioneel zijn dan mensen boven de 30 (hiervan viert gemiddeld maar 15% kerst met vrienden) houden ze wel stevig vast aan het traditionele kerstdiner (56%). Van diezelfde groep (onder de 30 jaar) ziet bijna de helft het bezoeken van een Duitse kerstmarkt als nieuwe traditie wel zitten. Een derde wil graag zoenen onder de mistletoe, ruim een kwart lijkt kerst American-style leuk (iedereen neemt wat hapjes en drankjes mee).

Kerstdilemma’s
Geef je dit jaar een kerstdiner of kerstlunch? Nodig je je vrienden uit of toch je familie? Ga je chique gekleed of casual? Kies je voor een traditioneel familierecept of probeer je iets compleet nieuws uit? Deze dilemma’s en nog meer legden we voor aan de Nederlander.

Of er nu nieuwe tradities ontstaan of oude tradities als familierecepten van generatie op generatie doorgegeven worden, één ding staat centraal: de verbindende kracht van eten.

* Onderzoek uitgevoerd onder 1066 Nederlanders boven de 18 jaar in opdracht van PLUS.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)