150 maal de Kathedraal

TENTOONSTELLING UNIEKE HISTORISCHE ANSICHTKAARTEN IN KATHEDRAALMUSEUM

0

Tot zaterdag 26 oktober vindt in het KathedraalMuseum te Haarlem een nieuwe tentoonstelling plaats onder de titel 150 maal De Kathedraal.

Onlangs verwierf het KathedraalMuseum een unieke verzameling: bijna 150 historische ansichtkaarten uit de periode 1900-heden, die alle de kathedraal tonen. Oud-haarlemmer Joep van Ommeren verzamelde ze gedurende tientallen jaren. De expositie is aangevuld met enkele andere ‘aanzichten’ van de kathedraal.

Hiermee wordt een prachtig beeld van de bouwgeschiedenis van de kathedraal gegeven. Het oudste paar ansichtkaarten toont het gebouw nog zonder koepel en transept; die kwamen pas in 1906 gereed. De twee hoge torens stammen uit de jaren 1927-1930; ansichtkaarten van eerdere jaren laten zien dat er aanvankelijk twee lage ‘noodtorens’ waren gebouwd.

Oude interieurfoto’s tonen hoe leeg de kerkruimte aanvankelijk was. Ook de veranderende omgeving van de kathedraal is goed van de kaarten af te lezen. Oorspronkelijk stond het gebouw in een nog nauwelijks bebouwd stuk Haarlem, zodat de kathedraal van ver in zijn geheel zichtbaar was. Ook lag er aanvankelijk een speeltuintje met schommels waar zich nu de omheinde plebanie-tuin bevindt. Geleidelijk werd de Nieuwe Bavo omringd door woningbouw, en uiteindelijk geheel opgenomen in het Haarlemse stadsbeeld.

Het museum is dagelijks van dinsdag tot en met zaterdag van 13 – 16 uur te bezoeken. Entree via hoofdportaal westzijde, tussen de twee torens aan het Mgr.Bottemanneplein. Ruime parkeergelegenheid is op het Emmaplein aanwezig. Toegang € 4,00 – kinderen tot 14 jaar gratis toegang. Meer informatie op www.kathedraalhaarlem.nl.

KathedraalMuseum – Kathedraal Haarlem – Leidsevaart 146 – 2014 HE Haarlem

Kathedraal Haarlem ligt aan de rand van het Haarlemse Centrum en is daardoor eenvoudig vanaf de Haarlemse ringweg (N208) te bereiken. Er is ruime parkeergelegenheid voor auto’s en er zijn speciale vakken voor bussen.

Kathedraal Haarlem maakt deel uit van het Grootste Museum van Nederland grootstemuseum.nl en herbergt kunst van Jan Dibbets, Marc Mulders, Jan Toorop, Mari Andriessen, Gijs Frieling, Han Bijvoet e.v.a.