375 mensen levens lang verminkt

0

Een code met 375 namen van jongvolwassenen, bejaarden en zelfs kleine kinderen. Allemaal vallen ze ten slachtoffer aan hete vloeistoffen, vuur of steekvlammen. De fysieke en mentale littekens zijn voor velen slechts een deel van de schade die een brandwond aanricht. Veel mensen hebben geen idee hoe ernstig dit kan zijn. Duizenden slachtoffers hebben voor de rest van hun leven medische zorg nodig. Om de zoveel tijd een hersteloperatie. Dit is normaal voor velen.

Een litteken en nu verder? De studenten van het Nova college in Haarlem vroegen zich dit af. Zij kwamen erachter dat littekens niet genezen en zelfs problemen met bewegen kunnen veroorzaken. Deze littekens rekken namelijk niet mee met de rest van de huid. Mensen die hiermee te maken hebben, zouden levenslang hersteloperaties moeten ondergaan.

De studenten maakten deze code om geld in te zamelen voor de Nederlandse brandwondenstichting, zodat al deze mensen geholpen kunnen worden. De code op de poster bestaat uit wel 375 namen. Deze namen zijn van allemaal mensen die voor de rest van hun leven een brandwond in hun huid dragen. Achter al deze verschillende namen zitten allemaal verschillende verhalen.

Per jaar lopen gemiddeld 35.000 mensen brandwonden op, waarvan 1.500 ernstig zijn. Bij 600-800 mensen zijn brandwonden zeer ernstig. Deze ernst wordt vaak onderschat. De ernst van een brandwond blijft niet bij een litteken.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)