Crowdfunding voor Contactloze Buitenconcerten in Noord-Holland

Muzikale opsteker voor ouderen die in deze tijd geen bezoek mogen ontvangen

0

De landelijke organisatie Club Goud heeft vandaag een crowdfundingcampagne gelanceerd om een Contactloze Buitenconcert te organiseren voor ouderen in Noord-Holland. Tijdens zo’n buitenconcert geeft een artiest een optreden in de tuin of op de parkeerplaats van een woonzorglocatie. Met dit initiatief zorgen ze voor een muzikale opsteker voor ouderen die door de corona-maatregelen geen bezoek mogen ontvangen en vaak helemaal geïsoleerd zijn.

De afgelopen weken organiseerde Club Goud, een organisatie die jonge vrijwilligers betrekt bij de ouderenzorg, al meer dan 120 Contactloze Buitenconcerten voor ouderen in onder andere Nijmegen, Den Bosch, Ede en Breda. Sindsdien blijven de verzoeken binnenstromen: overal willen zorginstellingen met zo’n muzikale opsteker hun inwoners verrassen.

Inmiddels zijn er meer dan 180 extra aanvragen vanuit heel het land binnengekomen, waaronder woonzorglocaties in Hilversum, Haarlem, Bussum en Blaricum. Om door heel de provincie concerten te organiseren, wordt geprobeerd om 4000 euro op te halen. Met een crowdfundingcampagne op het platform Voor de Ouderen hoopt Club Goud dat bedrag de komende dagen bij elkaar te krijgen.

Hart onder de riem
We proberen de concerten zo low-budget mogelijk te houden,” vertelt initiatiefnemer Moniek van Daal van Club Goud. “We bieden de concerten gratis aan, maar maken wel kosten: per editie zo’n 200 euro. Daarvan zorgen we onder andere ervoor dat het geluid voor iedereen goed hoorbaar is, dat de locatie mooi is aangekleed en dat de organisatie een mooie flyer heeft om het concert mee aan te kondigen. Gelukkig verdubbelt Voor de Ouderen het gedoneerde bedrag, dus hoeven we per speellocatie maar 100 euro aan donaties te krijgen. Met het geld dat we ophalen kunnen we honderden ouderen een hart onder de riem steken in deze moeilijke tijd.

Al weken mogen er geen bezoekers meer op woonzorglocaties voor ouderen komen en zijn veel activiteiten afgelast. Iedereen moet zoveel mogelijk op zijn eigen afdeling blijven. “Daarom is het juist nu extra leuk en belangrijk om mensen te verrassen met een mooi optreden dat ze van achter het raam of vanaf het balkon kunnen bekijken,” aldus Moniek. “We kleden de locatie mooi aan en zorgen dat het optreden voor iedereen goed hoorbaar en zichtbaar is. De afleiding die de muziek geeft is goud waard voor de ouderen, en stiekem ook voor al het lieve personeel. Daarnaast letten we heel goed op de veiligheid.

Swingen op klassiekers
De 7 woonzorglocaties waar nu geld voor wordt ingezameld staan te popelen om hun bewoners op deze manier een lichtpuntje te bezorgen. Bij de concerten wordt er vanaf de balkons steevast flink meegezwaaid met een klassieker als ‘Que Sera Sera’ en zijn er kleine rolstoeldansjes op ‘Heb je even voor mij’. En natuurlijk gaan de handjes ook omhoog bij ‘Brabant’ van Guus Meeuwis.

Moniek: “Uiteraard wordt enorm goed gelet op alle veiligheidsvoorschriften en zorgen we dat alles helemaal veilig en coronaproof kan gebeuren. Zo houden we voldoende afstand tussen vrijwilligers en artiesten, vragen we zorgmedewerkers binnen te blijven en verloopt al het contact telefonisch. Daarnaast vragen we zowel artiesten als vrijwilligers thuis te blijven als zij klachten hebben, hoe mild ook.

Donaties en muzikanten gezocht
Wil je een bijdrage doen om de Contactloze Buitenconcerten mogelijk te maken? Je kan doneren voor de concerten in jouw regio op clubgoud.com/doneer. Ook is Club Goud nog op zoek naar meer artiesten die willen optreden. Geïnteresseerden kunnen zich melden via dit formulier.

Advertentie