OV-reiziger Haarlem-IJmond geeft de bus een 7,9

0

Het busvervoer in de regio Haarlem-IJmond krijgt gemiddeld een 7,9 van de reiziger. In deze regio verzorgt de provincie Noord-Holland het busvervoer. In het ‘Jaarverslag 2019 Openbaar Vervoer provincie Noord-Holland’ valt verder te lezen dat 90% van de bussen op tijd rijdt en dat er steeds meer bussen zonder uitstoot (zero-emissie) komen.

Jeroen Olthof, gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland: “Ik ben heel trots op de hoge waardering van onze reizigers. Dat is meer dan alleen een welverdiend schouderklopje voor de chauffeurs en andere medewerkers. Goed gewaardeerd openbaar vervoer wordt ook goed gebruikt. Iedereen die de bus pakt in plaats van de auto, draagt bij aan de leefbaarheid in Noord-Holland.

Het ‘Jaarverslag 2019 Openbaar Vervoer provincie Noord-Holland’ rapporteert over het aanbod, het gebruik en de kwaliteit van het openbaar vervoer.

Aanbod
In totaal biedt de provincie 26 buslijnen aan in de regio Haarlem-IJmond, waaronder twee R-Netlijnen, één buurtbus en twee nachtbussen.

Gebruik
In 2019 is het aantal reizigers in Haarlem-IJmond met 6% gestegen. Met name de betrouwbare en frequente R-Netlijnen 382 (IJmuiden-Amsterdam) en 385 (Haarlem-IJmuiden) trokken in 2019 meer reizigers dan in 2018.

Kwaliteit
Het aantal bussen dat op tijd rijdt is opnieuw iets toegenomen en ligt net boven de 90%. De bus naar Zandvoort heeft het vaakst last van onvoorziene vertragingen. Op zomerse dagen loopt de bus vast in het drukke verkeer naar het strand. Ook het relatief hoge aantal uitgevallen ritten (0,39%) in het concessiegebied Haarlem-IJmond is daar deels door te verklaren. In de andere concessiegebieden ligt het rituitvalpercentage rond de 0,1. De klanttevredenheid wordt jaarlijks door het CROW in de landelijke OV-klantenbarometer gemeten. De reiziger geeft het busvervoer in de regio Haarlem-IJmond een 7,9, wat net iets hoger is dan het landelijke cijfer.

In dezelfde barometer laten reizigers weten vooral verbetermogelijkheden te zien in het aantal haltes en stiptheid. Verder valt op dat alhoewel chauffeurs meer incidenten melden dan in 2018, de reiziger de sociale veiligheid in 2019 even hoog waardeert met een 8,1.

Minder uitstoot
De provincie wil dat de bussen die in haar opdracht rijden zo min mogelijk uitlaatgassen produceren en streeft daarom naar zo veel mogelijk elektrische bussen. Eind 2019 was zo’n 15% van alle bussen in Haarlem-IJmond elektrisch.

Openbaar vervoer
De provincie Noord-Holland verleent in drie regio’s het alleenrecht voor het verzorgen van openbaar (bus)vervoer, de Gooi en Vechtstreek, Haarlem-IJmond en Noord-Holland Noord. In alle drie deze concessiegebieden verzorgde Connexxion in 2019 het openbaar vervoer in opdracht van de provincie Noord-Holland. In het gebied rondom Amsterdam is de Vervoerregio Amsterdam verantwoordelijk voor het openbaar vervoer.

Maatregelen coronavirus
Terwijl in 2019 het aantal reizigers nog steeg, is in 2020 het gebruik van het openbaar vervoer afgenomen door de maatregelen die genomen zijn om het coronavirus COVID-19 onder controle te houden. De impact hiervan op het OV-gebruik op lange termijn is nog niet te bepalen. Provincie Noord-Holland houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Samen met vervoerders en andere opdrachtgevers in het openbaar vervoer onderzoeken we wat vervoerders nodig hebben om Noord-Holland bereikbaar te houden en reizigers veilig te laten reizen.

- Advertentie -
Vorig artikelDrie Haarlemse horecazaken dicht vanwege niet naleven coronamaatregelen
Volgend artikelWandeling door donker Bennebroekbos tijdens de Nacht van de Vleermuis
redactie
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.