Top 5 duurzame cadeautips

0

Tweedehands speelgoed, een proefles karate, een massage, een klusser; stuk voor stuk voorbeelden van milieubewuste cadeaus. Met de Top 5 tips voor duurzame presentjes zet Milieu Centraal in op een groen cadeauseizoen.

Tip 1: Koop tweedehands
Tweedehands is een prima eerste keus. Ga eens op zoek naar tweedehands speelgoed. Dat is milieubewuster en goedkoper. Online of in de kringloop vind je de mooiste speelgoedschatten, zo goed als nieuw servies, tuingereedschap, spelletjes in perfecte staat en veel boeken. Handig om ‘tweedehands’ op je verlanglijstje te zetten. Zodat meer mensen de kringloop als cadeauwinkel gaan zien.

Tip 2: Geef een uitje cadeau
Gooi eens een ervaring door de schoorsteen. De meeste mensen beleven meer plezier aan een ervaring dan aan een fysiek cadeau. Denk eens aan een concert, een theaterbezoek of etentje. Door corona kunnen sommige uitjes nu misschien niet plaatsvinden, maar geef dan iets voor volgend jaar, om op te verheugen.

Tip 3: Koop verstandig online
De coronacrisis heeft het online winkelen enorm aangejaagd. Bij iedere online aankoop kun je op een paar dingen letten om het milieu een plezier te doen. Bestel je aankopen bij één aanbieder. Dat scheelt kilometers. Voorkom een retourzending door goed te kijken naar foto’s, reviews, specificaties en vergelijkingen. Laat pakketten tenslotte bij een afhaalpunt bezorgen en ga er lopend heen of met de fiets.

Tip 4: Schenk een passend presentje
20% van de Nederlanders gooit weleens een ongewenst cadeau weg. Bij 7 op de 10 kinderen gebeurt het weleens dat een cadeau ongebruikt in de kast verdwijnt. Zorg dus voor een passend cadeau. Veel mensen waarderen het enorm als je de moeite doet iets te geven dat echt aansluit bij de interesse van de ontvanger.

Tip 5: Overweeg een klusjesman
Repareer eens iets voor iemand: een geliefd kledingstuk, antieke klok of apparaat. Pak het mooi in en maak van oud weer nieuw. Heeft iemand nog achterstallig schilderwerk of moet dat tuinhuisje er nou eindelijk eens komen? Doe dan een klusjesman cadeau.

Voor meer duurzame cadeautips, check de Groene geefgids en doe de quiz om erachter te komen hoe duurzaam jij online shopt.

- Advertentie -