CDA en GroenLinks Haarlem: Islamitische Begraafplaats

De wens voor een begraafplaats met eeuwige grafrust in Haarlem en omgeving is niet nieuw

0

Geboren Haarlemmers met een islamitische achtergrond hebben al een geruime tijd de wens om een islamitische begraafplaats met eeuwig grafrust te hebben in Haarlem of de nabije omgeving. Bij de installatie van de Islamitische Raad Haarlem op 25 februari 2020, waar ook de burgemeester Jos Wienen bij aanwezig was, heeft de Islamitische Raad Haarlem de wens uitgesproken om een islamitische begraafplaats met eeuwige grafrust te stichten.

Omdat sinds de uitbraak van het Coronavirus in maart 2020 overledenen niet meer naar het land van herkomst gerepatrieerd konden worden, is dit verlangen recent alleen maar gesterkt. De geboren Haarlemmers willen in Haarlem kunnen sterven en ook begraven worden. Het wordt niet goed begrepen dat Haarlemmers met een islamitische achtergrond niet in hun eigen stad/regio begraven kunnen worden in een graf met eeuwige grafrust.

Daarom heeft de Islamitische Raad Haarlem op 8 november 2020 een brief gestuurd naar het College, waarin zij de wens uitspreken voor het realiseren van een islamitische begraafplaats met eeuwige grafrust.

Tot nu toe heeft het College de brief van de Islamitische Raad nog niet beantwoord, daarom hebben raadsleden Mostapha El Aichi (CDA) en Najim Zohri (GroenLinks) besloten om art. 38 vragen te stellen.

Door de strikte maatregelen in verband met de coronacrisis konden uitvaarten niet plaatsvinden op de manier waarop nabestaanden dat wilden. Men moest noodgedwongen keuzes maken die niet voorzien waren. Omdat het luchtruim naar Marokko was gesloten, konden overledenen niet gerepatrieerd worden naar het land van herkomst. Men moest uitwijken naar Almere of Zuidlaren indien men dat kon betalen of wachten in het mortuarium op Schiphol. Veel gemeenten hebben hierop geanticipeerd door vanaf april 2020 de mogelijkheid te creëren om voor onbepaalde tijd begraven te worden op gemeentelijke begraafplaatsen zoals in Rotterdam. Als moslim en als CDA raadslid pleit ik voor een Islamitische begraafplaats met een eeuwige grafrust in of dichtbij Haarlem,” aldus CDA-raadslid ( Mostapha El Aichi).

Het tekort aan islamitische begraafplaatsen is een landelijk probleem. In Haarlem was de roep voor een islamitische begraafplaats met eeuwige grafrust niet nieuw. Het belangrijkste voor nu is dat het College met de islamitische gemeenschap in gesprek gaat over het realiseren van begraafmogelijkheden met eeuwigdurende grafrust,” aldus GroenLinks-raadslid Najim Zohri.

 

- Advertentie -
Vorig artikelYoungPWR Kickstart Event geeft jongeren een gratis boost
Volgend artikelHet nieuwe boek van Corine Pullen uit Haarlem is verschenen
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries en video's van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.