Week van Gelijke Kansen geeft 6000 kinderen een steuntje in de rug

SKB: Rijksoverheid moet extracurriculair onderwijs ondersteunen

0

Scholen hoeven de strijd tegen kansenongelijkheid onder kinderen niet alleen te voeren. Om te laten zien wat de waarde is van aanvullend, extracurriculair onderwijs, organiseert het Samenwerkingsverband Kansengelijkheid en Burgerschapsonderwijs (SKB) voor het eerst de nationale Week van Gelijke Kansen. Tussen 1 en 7 november aanstaande krijgen bijna 6.000 leerlingen tussen de 8 en 16 jaar een steuntje in de rug met 28 concrete, doelgerichte projecten.

Echte kansengelijkheid kan niet alleen door het onderwijs worden bewerkstelligd. Leerlingen hebben ook sociaal kapitaal nodig, dat bestaat uit mentoren, rolmodellen en een netwerk. “We moeten verder kijken dan het klaslokaal,” aldus Hannah Wiegerinck, directeur extern van JINC, een van de organisatoren van de Week van Gelijke Kansen.

Kinderen moeten zich bewust worden van hun talenten en leren hoe ze die kunnen ontwikkelen. Ze moeten kunnen sporten en ontdekken wat de wereld buiten hun wijk te bieden heeft. En ze moeten democratische vaardigheden kunnen opdoen, zoals nadenken over je mening en omgaan met andersdenkenden.

Structurele steun van de rijksoverheid ontbreekt
De non-profitorganisaties: JINC, Stichting Jong Ondernemen, Stichting Petje Af, Stichting Move en het Nederlands Debatinstituut vormen samen het SKB. Zij bieden een duidelijk aanbod van goed aanvullend, extracurriculair onderwijs. Daarmee vergroten deze organisaties de kansen en mogelijkheden van leerlingen uit wijken met sociaaleconomische achterstand. Docenten, schoolleiders, ouders en kinderen zijn hier enthousiast over. Vanuit de rijksoverheid blijft het te lang stil: er is geen beleid voor deze non-profitorganisaties en het ontbreekt aan structurele steun.

Week van Gelijke Kansen
Tijdens de Week van Gelijke Kansen, tussen 1 en 7 november, doen circa 6.000 leerlingen mee aan 28 projecten. Dat is bijzonder, maar ergens ook weer niet: de deelnemende organisaties bereiken gemiddeld per schoolweek een vergelijkbaar aantal kinderen. Ter ere van deze eerste editie is er een feestelijke kickoff in een zwembad in Leeuwarden, een debat over de waarde van aanvullend onderwijs, zijn er superbliksemstages en zijn er werkbezoeken van politici aan diverse projecten door heel Nederland. Zie ook www.weekvangelijkekansen.nl.

Meelopen of aanwezig zijn in Haarlem?
Van 2 tot en met 5 november vinden tijdens de WEEK VAN GELIJKE KANSEN in Haarlem Superbliksemstages plaats waarbij leerlingen van onder andere het Haarlem College en VSO Daaf Geluk bezoeken brengen aan het Noord Hollands Archief, Connexxion en Waternet.

 

 

 



Ondersteun Haarlem updates met een kleine financiële bijdrage, maandelijks of éénmalig: