Je vindt ze regelmatig op de Haarlemse markt, Paul Opdam en Yvonne Kok, om hun zelfgebrouwen Paulies Ginger te verkopen. Dit gemberdrankje mag met recht een liefdesdrank worden genoemd. Paul ontwikkelde het speciaal voor Yvonne, die sinds haar verslaving geen druppel alcohol meer aanraakt. Omdat de mensen om haar heen wél bleven drinken bij feestelijke gelegenheden, voelde ze zich naar eigen zeggen altijd wat sneu met haar frisje. Maar dit gemberdrankje biedt met zijn smaakexplosie een aparte sensatie.
Wat doe je als je net van je drankverslaving af bent en je wilt met vrienden of je bedrijf een succes vieren? Iedereen om je heen grijpt naar de alcohol, terwijl jij je met een frisje of sapje behoorlijk ongemakkelijk voelt. Dat moet anders kunnen, vond de Haarlemmer Paul Opdam. Hij brouwde voor zijn vrouw Yvonne Kok een sensationeel gemberdrankje.
Yvonne Kok is een creatief, gezellig mens waar op het eerste gezicht weinig mee aan de hand is. Maar dat was tien jaar terug wel anders. Ze maakte toen verschillende perioden van verslaving en zware depressies door. “Mijn hoofd stond altijd aan, om rust te krijgen had ik de roes van alcohol en drugs nodig. Wanneer ik dronk, was ik veel socialer, dacht ik. Nu zie ik in dat dat helemaal niet zo was. Ik meldde me veel ziek op mijn werk en was uiteindelijk alleen nog maar gefixeerd op hoe ik het balletje ‘goede moeder zijn’ kon hooghouden, de rest had ik zo ongeveer laten vallen. Uiteindelijk belandde ik een zwart gat van paniekaanvallen en depressies. Ik wilde zelfs niet meer leven. Ik heb heel wat keren de hulpverlening en de verslavingszorg in moeten schakelen. In 2013, na een lang proces, kon ik deze periode gelukkig achter mij laten. Ik leef nu vanuit mijn hart en raak nooit meer alcohol en drugs aan.”
Experimenteren
Eind goed al goed zou je zeggen, maar nu ontstond er een ander ‘probleem’. Yvonne: “Ik behoor nu tot de theemutsen, ik ben zo’n saaie piet die niet drinkt. Dat deed in het begin wel wat met mijn ego. Als er wat te vieren viel, proostte ik met een colaatje of een water. Dat is wel karig.”
Haar man zag het en kwam in actie. Hij is gewend in de keuken te experimenteren en maakte voor Yvonne regelmatig leuk uitziende alcoholvrije drankjes. “Zoals water met komkommer, water met munt. Dat gaf mij net dat beetje extra, waardoor ik toch een feestelijk gevoel had bij speciale gelegenheden. Op een dag kwam Paul weer uit de keuken, nu met een gembersapje. Ik nam een slok en was helemaal perplex. Wat een smaakexplosie! Wat een heerlijk gevoel in je keel! Ik was direct verkocht. Dit is reden om te proosten, zónder alcohol. Ook de mensen om ons heen waren waanzinnig enthousiast.”
Inspireren
Paul en Yvonne zagen een toekomst voor dit drankje en besloten het op de markt te brengen. In april dit jaar startten ze, letterlijk, op de markt in Haarlem. Inmiddels hebben ze een keuken gehuurd in de stad, waar ze met honderd procent biologische producten hun drankje brouwen. Behalve het drankje verkopen ze een boodschap. Yvonne: “Alcohol is sociaal geaccepteerd. Sterker nog: een succes vieren met bijvoorbeeld je bedrijf doe je nog altijd in de kroeg met een biertje. Om de dag daarna met een flinke kater wakker te worden. Dat moet anders kunnen, vinden wij. Wij willen mensen inspireren om minder alcohol te drinken en we willen laten zien dat je ook in de ochtend, op ieder moment van de dag, kan proosten met Paulies Ginger.”
“Daarnaast vind ik het belangrijk dat verslaving uit de taboesfeer gehaald wordt. Het is echt niet zo dat je onder een brug moet liggen met een lege fles in je hand om verslaafd te zijn. Er zijn zoveel verslaafden in ons land. Zoveel mensen die dat verborgen houden, omdat het een taboe is.”
Ook Jeroen Otter, verslavingscoach in Haarlem, is enthousiast geworden over Paulies Ginger: “Mensen met een verslavingsverleden raken al snel uitgekeken op de voor de hand liggende opties als water, frisdrank en vruchtensappen. En de 0.0%-varianten van bier en wijn zijn riskant, omdat deze nog te veel associatie met ‘echte’ drank hebben. Met een consumptie op basis van gember ervaren zij wel de kick van een pittig drankje, zonder daarbij de link naar alcohol te leggen.”
Gezond
Paulies Ginger is goed voor de gezondheid. Gember heeft sterke antivirale en antibacteriële eigenschappen. Daardoor is het een echte boost voor het immuunsysteem. Daarnaast vermindert het maagklachten en heeft het een ontstekingsremmende werking. Kurkuma is een sterke antioxidant met eveneens ontstekingsremmende eigenschappen. Het werkt ontgiftend en is hierdoor goed voor de lever.
Meer informatie en (online) verkoop: www.pauliesginger.com.
