Programma Open Joodse Huizen

Huizen van Verzet Haarlem 4 mei 2022 in Haarlem

0

Op 4 mei kan in Haarlem het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet plaats weer op locatie plaatsvinden. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden of verzetslieden woonden en werkten voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het programma wordt in Haarlem georganiseerd door de werkgroep Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet Haarlem met ondersteuning van het Joods Cultureel Kwartier.

Kom op 4 mei langs op één van de 13 locaties waar in totaal 15 verhalen worden verteld. De meeste verhalen worden tweemaal verteld.

Enkele voorbeelden uit het programma in Haarlem van dit jaar:

  • Wilhelminastraat 43A, het voormalig Joodsch Lyceum waar Floris Cohen vertelt over zijn ouders, beiden docent, die elkaar op dit Joodsch Lyceum hebben leren kennen, ver van elkaar moesten onderduiken en na de oorlog zijn getrouwd.
  • Burgwal 38-40 zw, de voormalige drukkerij van vader en zoon Hoogendoorn. Zij drukten hier illegaal drukwerk. Dat kostte vader Joop Hogendoorn zijn leven en zoon Ad vijf jaren in strafkamp. (Klein)zoon Joost Hamelink vertelt.
  • Bisschop Ottostraat 29: In dit huis is Aaltje Joël-Olman met haar drie kinderen vanuit Rotterdam ingetrokken bij de familie Ketellapper. Beide families worden opgepakt. Haar jongste zoon weet te ontsnappen en overleeft. Zijn dochter Esther Gijze-Joël vertelt liefdevol over haar vader.
  • Slachthuisstraat 1Brd: De familie Hamelink woonde hier tijdens het begin van de oorlog en waren allen betrokken bij het verzet. Vader Jacob Jan Hamelink moest dit met de dood bekopen, moeder Cor heeft in kamp Ravensbrück gezeten en de kinderen moesten onderduiken. Kleinzoon Frank Hamelink vertelt.
  • Teding van Berkhoutstraat 100: op het laatste vrijwillige woonadres van de familie Wegloop vertelt Rob Berkhof hun levensverhaal. Een leerlinge van de Hannie Schaftschool draagt een gedicht voor dat is geschreven over Appie Wegloop.
  • Jelgersmastraat 10: Kleinzoon Pieter Hotse Smit vertelt het verhaal van zijn grootvader die tot tweemaal toe tevergeefs heeft geprobeerd via Engeland naar Indië te komen en die uiteindelijk in een krijgsgevangenkamp in Duitsland terechtkwam.

Dit is maar een greep uit het programma en alle niet genoemde verhalen zijn net zo boeiend. Bekijk het volledige programma op Haarlem – Joods Cultureel Kwartier.

De bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk reserveren is niet mogelijk. . Kijk voor het volledige programma op www.openjoodsehuizen.nl.

 

 

 

 

- Advertentie -