Vluchtelingen uit Oekraïne die in Haarlem verblijven, krijgen vanaf vandaag leefgeld gestort op hun rekening. De afgelopen weken heeft de gemeente een inhaalslag gemaakt met het inschrijven van vluchtelingen in de basisregistratie personen (BRP).

Om voor leefgeld in aanmerking te komen moet de vluchteling uit Oekraine zijn gevlucht, staan ingeschreven in de BRP en een opvangadres in Haarlem hebben. Daarnaast is een Nederlandse bankrekening nodig en mag er geen inkomen uit werk zijn.

Vluchtelingen die bij Haarlemmers thuis worden opgevangen ontvangen meer leefgeld dan vluchtelingen die in de gemeentelijke opvang verblijven. In het laatste geval is de opvanglocatie al betaald door de gemeenten en vaak zit hier ook eten bij in.

Meer informatie
Op de website van gemeente Haarlem staat meer informatie over de leefgeldregeling en hoe leefgeld aan te vragen. De informatie is ook in het Oekraïens beschikbaar: www.haarlem.nl/oekraine/leefgeld-oekraine/.

Vluchtelingen die vragen hebben over leefgeld, onderwijs, werk of zorg, kunnen ook terecht bij het informatiepunt Oekraïne aan de Zijlsingel 1. Bij het informatiepunt zitten mensen van het Rode Kruis, vluchtelingenwerk en de GGD klaar om mensen te woord te staan, eventueel geholpen door een tolk.

Het Informatiepunt Oekraïne is op werkdagen geopend van 9.00 uur tot 16.00 uur.

 

 

 

- Advertentie -