Zijn we wel echt zo tolerant als we zeggen te zijn?

0

Verdraagzaamheid, gelijkwaardigheid, vrijheid van meningsuiting. We hebben er de mond van vol. Maar hoe verdraagzaam zijn wij nou echt? De voor- en tegenstanders van vaccinatie vochten elkaar de laatste tijd vaak de tent uit. In de politiek wordt de taal steeds grover en beledigender. De maatschappij lijkt te verharden. Is dat ook zo in de breedte? En in hoeverre dragen wij er, ondanks onze mooie idealen, zelf aan bij?

De Haarlemse filosoof, humanist en vrijdenker Coornhert streed voor verdraagzaamheid, gelijkwaardigheid en vrijheid van meningsuiting. Hij werd 500 jaar geleden geboren, een moment om stil te staan bij zijn gedachtegoed in de context van onze roerige tijden. Met die gedachten was Coornhert een vrijmetselaar avant la lettre, want tolerantie, vrijdenken en gelijkwaardigheid zijn kernwaarden van de vrijmetselarij.

Twee sprekers van de Coornhert Stichting, zelf geen vrijmetselaar, zullen er donderdagavond 21 april met ons over van gedachten wisselen.

  • Wim Cerutti (1946) was plaatsvervangend gemeentesecretaris van Haarlem. Hij publiceert geregeld over de geschiedenis van deze stad.
  • Peter van Wingerden (1949) studeerde rechten. Is sterk geïnteresseerd in geschiedenis, speciaal die van Haarlem. Hij is werkzaam als stadsgids.

In de pauze krijgt bezoekers de gelegenheid de rituele ruimte van de vrijmetselaren te bezoeken en wat uitleg te krijgen.

Na afloop is er een nazit, voor een drankje of om verder te praten en kennis te maken.

Vrijmetselaarsloge Kennemerland
donderdag 21 april, 20 uur (zaal open 19.30) Ripperdastraat 13, Haarlem / Iedereen is welkom.
Aanmelden: secretaris.loge127@vrijmetselarij.nl / informatie: vrijmets@gmail.com; 06-10667384.

 

 

 

 

- Advertentie -