Thomas Azier.
Thomas Azier.

Ons festival staat voor vreugde, verbinding, verwondering, vermaak én vernieuwing,” zegt artistiek directeur Neil Wallace. “We programmeren zeer uiteenlopende en multidisciplinaire voorstellingen van wereldniveau. Tot nu toe noemden wij onszelf de Koorbiënnale maar dat dekt de lading niet meer. Vanaf dit jaar dragen wij trots onze nieuwe naam: The Big Sing.

In de loop van mei wordt de volledige programmering bekendgemaakt, vandaag reeds onthult het festival enkele grote namen die hun opwachting zullen maken: The Wooster Group uit New York, Ars Nova Copenhagen, Basil Twist en van eigen bodem popgenie Thomas Azier. Ook de kaartverkoop voor deze voorstellingen is gestart. The Big Sing vindt plaats van za 25 juni t/m zo 3 juli 2022 met uitvoeringen in onder meer De Philharmonie, De Grote of St. Bavokerk en De Schuur in Haarlem en in Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam.

The Wooster Group
Na een afwezigheid van vele jaren komt The Wooster Group weer naar Nederland. Het legendarische toneelgezelschap uit New York brengt The B-Side op de planken, het betreft een Nederlandse première. Deze nieuwe voorstelling is geïnspireerd op een in 1965 door Bruce Jackson uitgebrachte elpee met in de gevangenissen van Texas opgenomen werkliederen, die door de gedetineerden dagelijks werden gezongen. Ze verbleven daar onder mensonterende omstandigheden. Door de veertien tracks van de b-kant integraal en naadloos met album mee te zingen, brengen de drie zingende acteurs het publiek in aanraking met het hedendaagse discours over diversiteit en (on)gelijkheid. The B-Side is zowel een schokkend als ontroerend epos dat de wortels van de slavernij tastbaar maakt.

The Wooster Group drukt al bijna een halve eeuw haar stempel op de ontwikkeling van het hedendaagse westerse toneel en behoort tot de meest vooraanstaande groepen ter wereld. Bekijk de trailer.

Book of Mountains and Seas | Ars Nova Copenhagen l Toronto Percussion l Paul
Hillier l Huang Ruo l Basil Twist
Book of Mountains and Seas is een gloednieuw, avondvullend werk van de Amerikaans-Chinese componist Huang Ruo (in 2015 Composer in Residence van Het Concertgebouw) in een enscenering van de eigenzinnige Amerikaanse ontwerper, performer en poppenspeler Basil Twist. Het theatrale stuk wordt uitgevoerd door twee slagwerkers van Toronto Percussion, door zes performers en door de twaalf zangers van het vermaarde Ars Nova Copenhagen onder leiding van Paul Hillier. Ook dit is een Nederlandse première. De voorstelling is geïnspireerd op De klassieken van bergen en zeeën, een Chinees boek uit de vierde eeuw voor Christus. Het is een verzameling van oude scheppingsmythen, waarin respect en ontzag voor de natuur centraal staat. Huang Ruo en Basil Twist creëren hun eigen mythe en geven daarmee hun visie op de huidige klimaatcrisis. In hun versie van het stokoude verhaal gaat het niet alleen over de schepping van de wereld maar ook over haar teloorgang. Bekijk de trailer.

Superlatieven in de VS
Onlangs werd Book of Mountains and Seas zesmaal voor een uitverkochte zaal uitgevoerd in Brooklyn. De Amerikaanse pers kwam superlatieven tekort. New York Times: ‘propulsive, high tension music … mysteriously gripping’, Wall Street Journal: ‘An exquisite masterpiece of suggestion, an immersive tapestry of sound and image that weaves its way into your imagination’, Financial Times: ‘A mesmerising work of visual theatre’, Broadway World: ‘Kept the audience in it’s thrall for 80 minutes’.

Glossolalia | Thomas Azier
Popgenie en podiumdier Thomas Azier werkt in zijn gloednieuwe theatrale muziekvoorstelling Glossolalia samen met de Finse gitarist en producer Obi Blanche, drummer Simon Segers (De Beren Gieren) en met een zorgvuldig gecaste groep vocalisten. Azier, die als een van de weinige Nederlandse popcomponisten en -musici internationaal is doorgebroken en onlangs nog zijn opwachting maakte tijdens het Koningsnacht Concert op televisie, geeft in Glossolalia alle ruimte aan zijn fascinatie voor ensemblezang. Hij breekt met regels en pronkt met veren. Tijdens de voorstelling bewegen zanger, musici en publiek zich vrij door de zaal. Bekijk de trailer.

 

The Big Sing – Koorbiënnale Next Level | za 25 juni t/m zo 3 juli 2022

The Wooster Group | The B-Side
do 30 juni, vr 1 juli en za 2 juli
De Schuur, Haarlem

Book of Mountains and Seas | Ars Nova Copenhagen – Toronto Percussion – Paul
Hillier – Huang Ruo – Basil Twist
za 2 juli en zo 3 juli
Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam

Glossolalia | Thomas Azier
do 30 juni (twee uitvoeringen)
Patronaat, Haarlem
De volledige programmering wordt in de loop van mei bekendgemaakt.

 

 

 

- Advertentie -