Schalkwijk bruist! Een nieuw stadsdeelhart, een bloeiende jongerencultuur, een bioscoop en aantrekkelijke horeca, tal van initiatieven vanuit bewoners en veel groen: Schalkwijk wordt steeds aantrekkelijker.
Samen met een aantal professionele en semi-professionele theatermakers voegt het WereldCultuurHuis daar theater aan toe. Met ENAK wordt Schalkwijk een festival rijker. Drie dagen lang korte theatervoorstellingen die de bezoekers vermaken en ontroeren, kennis laten maken en mee doen leven met gewone en ongewone mensen die soms op ons lijken en soms ook weer (met) niet.
We nodigen iedereen uit om op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 februari 2023 mee te genieten van deze eerste editie van het Haarlemse eenakterfestival ENAK.
Programma
Vrijdag 10 februari 2023
19.30 uur Arum dem Fayer – De Warmte van het Joodse lied (75 minuten)
Zang, muziek en spel: Ksenia Marasonova
Zaterdag 11 februari 2023
19.00 uur Ontvlambaar (60 minuten)
Zang en spel: Willem van der Cruysen, Tijn Lourens, Nanneke Piek, Peter van Wolferen en Rogier Monsieur
20.30 uur Niets dan goeds (60 minuten)
Spel: Boris-Johannes De Keyser
21.45 uur De Binnenkomst (45 minuten)
Spel: Ida van de Lagemaat en Rob van Weegen
Zondag 12 februari 2023
14.30 uur Thee (30 minuten)
Spel: Ivana Gutierez en Margreet Feenstra
15.15 uur Minnaars en verliezers (20 minuten)
Spel: Sterre van der Hoofd en Enrico Henneman
Over de voorstellingen
Vrijdag
Arum dem Fayer (Rond het kampvuur)
Ruim 3500 jaar geleden werd een volk verbannen uit haar geboortestreek. De vlucht bracht hen naar alle uithoeken van de wereld.
Ze integreerden, namen lokale gebruiken over en spraken de regionale taal. Ze hielden zich aan de regels, hoe discriminerend die soms ook waren. De levensovertuiging bleef iets voor achter de huisdeur. Ze leefden, maar bleven diep van binnen altijd op zoek naar hun thuis.
Enige geborgenheid vonden ze in de taal van vroeger. Hun taal, die van ouders op kinderen werd overgedragen, mixte zich met regionale klanken en woorden uit andere windstreken. Door de jaren heen ontstonden zo nieuwe talen, zoals het Jiddisch in Noordwest-Europa en Ladino in Spanje. Voor de één een dialect, voor de ander een identiteit. Het zijn talen die nu nog worden gesproken. Ouders zingen er wiegend hun kinderen mee in slaap. De muziek werd het thuis van dat volk op de vlucht. In deze voorstelling wordt hun verhaal verteld en gespeeld.
Meer informatie over Ksenia Marasonova: ksenia.nl
Zaterdag
Ontvlambaar
Deze voorstelling is geïnspireerd op literair werk van Tessa de Loo (Het Rookoffer) en Zoë Heller (Notes on a Scandal). Op muzikaal-theatrale wijze brengen de acteurs een controversieel onderwerp in beeld, ondersteund door live zang en videomontages. Aan het einde neemt de voorstelling een verrassende wending die garant staat voor optimale betrokkenheid bij het publiek. De muziek die in de voorstelling gebruikt wordt is klassiek of heeft daar een connectie mee. Door de cross-over met andere kunstdisciplines wordt dit genre op toegankelijke wijze voor het voetlicht gebracht.
Barbara Rozemeyer, 36 jaar, is docente Frans op een school voor voortgezet onderwijs. Een aantal jaren geleden is ze verlaten door haar man. Toch is ze best gelukkig en heeft ze haar leven op de rails. Maar dan verschijnt de zelfverzekerde eindexamenkandidaat Guido Maenhout ten tonele. Zijn buitengewone interesse voor haar vak, zijn grote vastberadenheid om naar de toneelschool te gaan en een jongensachtige brutaliteit intrigeren Barbara mateloos.
Ondanks het verschil in leeftijd en machtspositie beginnen de twee een stormachtige affaire. Maar hoe loopt dat af?
Niets dan goeds
Boris-Johannes begrijpt het leven niet. Althans, hij probeert het wel, maar snapt er na 33 jaar schuren en schaven nog steeds niets van. Soms slaat het leven dan weer zalft het, soms is het gul en dan weer zo gierig als een krenterige oma in de Lidl.
Een ding is zeker: Ooit gaan we dood en dan worden er mooie dingen over je gezegd, want: over de doden niets dan goeds. Als het allemaal even niet meer gaat, trekt BJ deze gedachte als een warm dekentje over zich heen. Alleen vind hij het jammer dat hij die woorden niet zal kunnen horen als het eens zo ver is.
De enige oplossing daartegen is zelf je begrafenis houden en dat doet hij. Kom mee lachen en huilen over het leven op de begrafenis van Boris-Johannes de Keyser.
‘De Binnenkomst of je gaat tenslotte weer naar huis.’ Auteur Magne van den Berg
Een jaar na het verbreken van de relatie ontmoeten een man en een vrouw elkaar in het nieuwe huis van de man. Hun samenzijn lijkt eenvoudig, maar achter nietszeggende woorden gaan een geschiedenis en pijnlijke emoties schuil.
De man en de vrouw draaien om elkaar heen. De spanning bouwt zich op. Hun samenzijn lijkt een doodeenvoudige zaak, maar achter de simpele woorden schuilen tranen.
Hoe gaan ze verder? Blijft ze … of gaat ze tenslotte weer naar huis?
Zondag
Thee
‘Thee’ is een heerlijke eenakter voor de zondagmiddag van toneelschrijver Eva Vesseur. In een theehuis halen twee jeugdvriendinnen herinneringen op. Aan hun jarenlange vriendschap is indertijd op vreemde wijze een einde gekomen. De dames delen een mysterieus geheim.
Minnaars en verliezers
Het festival wordt afgesloten met een luchtige, maar actuele gedachtenoefening. Inmiddels kennen we allemaal verhalen over machtsverhoudingen die uitlopen op een ‘#metoo-tje’. Maar wat speelt er in de hoofden van de betrokkenen?
Een actrice en een regisseur. Beiden willen iets van elkaar, maar geen van beiden wil z’n macht verliezen. Want macht is verslavend, of zit er nog meer achter?
Laat je meeslepen in dit spel van sympathie. Net als je iemand denkt te kunnen vertrouwen, schaadt diegene dit vertrouwen weer. Wie is goed en wie is slecht en wat moet je over hebben om te krijgen wat je wilt?
Locatie
WereldCultuurhuis/WereldMuziekSchool
(Winkelcentrum Schalkwijk)
Publieksingang ENAK: Casablancastraat 6a (achteringang buitendeur, plein bij de parkeergarage/Albert Heijn)
Tickets
Op festivaldagen opent de zaal drie kwartier voor aanvang van de eerste voorstelling van die dag. Kaarten kunnen uitsluitend aan de zaal worden gekocht tegen contante betaling.
Entreeprijzen:
- vrijdag 5 euro
- zaterdag 7 euro
- zondag 5 euro
Alleen op vrijdag kan een passe-partout voor alle voorstellingen worden gekocht voor 15 euro.