Eerste fase vernieuwing Centrum Schalkwijk afgerond, tweede deel van start

156 nieuwe woningen, winkels en horeca gerealiseerd en in gebruik genomen

0
Opening nieuw gedeelte winkelcentrum Schalkwijk. VLNR: Peter Heuvelink, wethouder Floor Roduner en Helmich Weidema. Fotografie: Jur Engelchor.
Opening nieuw gedeelte winkelcentrum Schalkwijk. VLNR: Peter Heuvelink, wethouder Floor Roduner en Helmich Weidema. Fotografie: Jur Engelchor.

Het centrum van Schalkwijk wordt vernieuwd. Het centrum wordt een nieuw levendig stadshart met woningen, winkels, horeca, diverse voorzieningen en groen. De afgelopen jaren is aan het eerste deel van het winkelcentrum gewerkt. Tijdens de verbouwing was het mogelijk om de boodschappen gewoon te blijven doen. Op donderdag 12 januari stonden gemeente, gebiedsontwikkelaar AM en ondernemers stil bij deze ontwikkeling.

De metamorfose van het centrum van Schalkwijk is al goed te zien. De winkels in de Casablancastraat en de nieuwe bioscoop trekken veel bezoekers. Het nieuwe gebouw aan het Californiëplein, met 156 appartementen, wordt bewoond en ook de parkeergarage en de openbare ruimte zijn in gebruik genomen. Ook zitten er 36 Appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking, die hier via Stichting Philadelphia begeleid wonen. Gemeente Haarlem, gebiedsontwikkelaar AM en de Vereniging van Eigenaren werkten samen aan deze eerste ontwikkeling van het Centrum Schalkwijk.

Woningen en voorzieningen
Wethouder Floor Roduner: “De vraag naar woningen is groot. Daarom willen we in Haarlem tot 2030 10.000 woningen bijbouwen, waarvan een groot deel in Schalkwijk. Ik ben heel blij dat in deze eerste fase veel woningzoekenden een passende woning hebben gevonden, in een buurt met volop voorzieningen. Het is mooi om te zien hoe de winkels en de bioscoop al volop worden gebruikt. We zijn 3 jaar bezig geweest met het eerste deel van het winkelcentrum en we gaan nog een hele tijd verder met de vernieuwing. Maar het begin is er, het wordt steeds levendiger.

Impuls
Voorzitter van de VVE van het winkelcentrum, Helmich Weidema: “De vernieuwing geeft een enorme impuls aan de omgeving en aan het hele winkelgebied en dat is nog maar het begin. We kijken uit naar de vernieuwing straks bij het oude V&D pand, omdat er veel woningen bij komen en ook omdat er voorzieningen bijkomen. Maar ook kijken wij uit naar de komst van de foodhal. Straks hoef je niet meer de fiets te pakken naar Haarlem Centrum, maar kun je in centrum Schalkwijk naast uitgebreid boodschappen doen en winkelen ook nog een drankje drinken en een hapje eten.

Fotografie: Jur Engelchor.
Fotografie: Jur Engelchor.

1.300 nieuwe woningen
De vernieuwing van het winkelcentrum gaat in stappen. Zo is de herontwikkeling van de Cylonpoort aan de kop van de Amerikaweg met 162 woningen inmiddels gestart. Ook gaat de tweede fase aan de zuidkant van het centrum op de schop. Hier staan nu nog de oude panden van onder meer V&D, Blokker, D-reizen en Fit for Free. Op deze plek komen 1.150 woningen in een groene omgeving. Het gaat om 7 woongebouwen met extra voorzieningen waaronder de bibliotheek Schalkwijk, een sportschool en horeca.

Wat er verder gebeurt

  • Foodhal met overdekte kraampjes op het nieuwe marktplein: een overdekte foodhal van 800 m2 met horeca en kraampjes waar je straks dagverse producten kunt kopen of iets lekkers kunt eten.
  • Herinrichting van de openbare ruimte aan de noordzijde (bij de Azië- en Amerikaweg) van het Centrum Schalkwijk. Aansluitend op de herontwikkeling van de Ceylonpoort wordt de openbare ruimte aan de noordzijde vernieuwd. Met groen en een mooie plek om te verblijven.
  • Een masterplan voor de rest van het gebied: met de huidige plannen is de vernieuwing van het Centrum Schalkwijk nog niet af. Voor de rest van het centrum, de totale winkelpassage en oude parkeergarage, werkt de gemeente aan een masterplan. In het masterplan komen de kaders te staan voor de verdere herontwikkeling van het centrum. Het uiteindelijk doel is een volledig vernieuwd stadsdeelcentrum met een breed aanbod aan publieke functies en wonen. Dit jaar start de participatie en inspraak rond dit masterplan.

De vernieuwing van het centrum van Schalkwijk maakt deel uit van de totale vernieuwing van het hele gebied rond de Europaweg in Schalkwijk.

- Advertentie -

Geef een reactie