Publiek trotseert regen tijdens Herdenkingsconcert 2024 in Haarlemmerhout

0

De weersvoorspellingen voor het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert waren niet best. Vanaf het begin tot het einde van het concert was het aan een stuk door aan de regen. Het vlooienveld was een glibberige terrein. Toch wist een behoorlijk aantal mensen de weg naar de Haarlemmerhout te vinden voor het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert 2024.

De meesten bleven ondanks de regen tot helemaal het einde zitten, om te genieten van het eerste Herdenkingsconcert van Kennemer Jeugd Orkest-dirigent Samuel Tamarit Otero, een geweldige rentree van Sue the Night op het Bevrijdingspop-podium en verhalen van liefde in tijd van oorlog.

Bevrijdingspop-voorzitter: ‘Groots herdenken, groots vieren’
Bevrijdingspop-voorzitter Bernt Schneiders gaf het ‘hooggeëerd publiek’ bij het begin van het Herdenkingsconcert het compliment, dat zij ondanks de regen aanwezig waren: “We moeten groots herdenken en groots het feest van de vrijheid vieren.” Ook legde hij de link met het heden, waarbij oorlog niet ver weg is. “Vrijheid maken we samen. We moeten niet wegkijken, maar in actie komen.

Kennemer Jeugd Orkest met eerste Herdenkingsconcert voor de nieuwe dirigent
Voor het Kennemer Jeugd Orkest was dit het eerste Herdenkingsconcert onder leiding van de nieuwe, Spaanse dirigent Samuel Tamarit Otero. Een geslaagde vuurdoop. Na een succesvolle IJsselmeer-tournee volgde nu een prachtig, temperamentvol Herdenkingsconcert, ondanks de regen en ondanks dat verschillende orkestleden vandaag speelden met vingerloze handschoenen tegen de kou.

Sue the Night houdt een spiegel voor
Sue the Night speelde in 2016 al op het Herdenkingsconcert. Inmiddels is zangeres Sue moeder én duidelijk zwanger van haar tweede. Tijdens het Herdenkingsconcert hield zij het publiek een spiegel voor: “Ben je nog trots op jezelf? Zo niet, doe er wat aan!” Om daar later in de set aan toe te voegen: “Probeer eens iets anders. Laat eens een nieuwe opvatting over je heenkomen. Ook dat is vrijheid. Liefde!”

Verhalen van liefde in oorlogstijd
Tussen de muziekstukken door deelden twee sprekers verhalen van liefde uit de oorlog. Nadieh van Duin vertelde het verhaal van haar ome Kees, die als 18-jarige naar een werkkamp moest. De liefde voor zijn familie en de liefde voor Haarlem beschreef hij in brieven die hij aan zijn familie stuurde. Zodra hij hoorde dat de Amsterdamse buurt in Haarlem werd gebombardeerd, was dat een grote slag voor hem. Helaas overleefde hij de oorlog uiteindelijk niet, in december 1943 ontving zijn familie een laatste brief van zijn hand.

De vader van Michel Veering weigerde in 1943 een loyaliteitsverklaring te ondertekenen. Als straf werd hij samen met zijn jongere broer Kees in Dresden tewerkgesteld. Hij ontmoette er een half-Joods meisje en een ‘verboden’ liefde ontlook. Na de oorlog keerden eerst de vader van Michel en later zijn moeder terug naar Nederland, nadat ze enige tijd brieven aan elkaar hadden gestuurd die via-via werden bezorgd. In 1949 trouwde het stel en werd Michel geboren, in de Mariastichting, vlak naast de Haarlemmerhout, de huidige plek van het Herdenkingsconcert. Hun liefde overwon de oorlog!

Een reportage van Foto Ad Schaap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Ondersteun Haarlem updates met een kleine financiële bijdrage, maandelijks of éénmalig:


Geef een reactie