Bestedingen aan cultuurbezoek in Haarlem stijgen

0

Haarlemmers geven tijdens een cultuurbezoek in hun stad gemiddeld € 42,- uit. Dat is 10% meer dan in 2010. Van dit bedrag besteden ze ruim twee derde bij de culturele instelling zelf en bijna een derde in vooral de Haarlemse horeca. Dit blijkt uit de nieuwste Haarlemse Cultuurmonitor 2014.

Wethouder Cultuur, Jack van der Hoek: “De cijfers zijn weliswaar bij benadering omdat ze uit een enquête komen, maar ze bevestigen wel dat het kunst- en cultuuraanbod in Haarlem van groot belang blijkt voor de identiteit, de beleving en de economie van onze stad.”

[quote font=”arial” font_size=”16″ font_style=”italic” align=”right” bgcolor=”#ffffff” color=”#000000″ bcolor=”#ffffff”]Uitkomsten Haarlemse Cultuurmonitor 2014 onderstrepen het grote belang van kunst en cultuur in Haarlem[/quote]

De Cultuurmonitor 2014 geeft veel informatie. Zo is het aandeel inwoners van Haarlem waarvoor het culturele aanbod een belangrijk motief vormt om in de stad te wonen toegenomen van 42% in 1999 tot 53% in 2014. De bezoekersaantallen zijn al enige jaren stabiel, met ook in 2014 iets meer dan 2 miljoen bezoekers. Van der Hoek: “Haarlemmers zijn trots op de kwaliteit van het culturele aanbod, vinden de culturele voorzieningen goed bereikbaar en waarderen het ook nog eens met een hoog rapportcijfer.”

Haarlemmers waarderen het organiseren van themajaren, zoals het Frans Hals Jaar 2013, en onderschrijven de waarde hiervan voor onder meer economie en imago van de stad. Dit blijkt uit een enquête onder het Digipanel. In 2014 was er veel aandacht voor Kenau, met de film als aanleiding. In 2015 staat de culturele samenwerking tussen Haarlem en Vlaanderen centraal.

De waardering voor de podia komt onder meer naar voren in de nationale prijzen die de Haarlemse podia in 2014 ontvingen. Tijdens het Nederlands Theater Festival kregen producties en acteurs van Toneelschuur Producties belangrijke toneelprijzen.

De Toneelschuur zelf was volgens de acteurs en dansers het meest gastvrije podium van Nederland (Roel Oostra-Prijs). Patronaat had een recordaantal bezoekers in 2014 en kreeg tijdens Noorderslag in januari 2015 bovendien de prijs voor beste landelijke poppodium van 2014 (IJzeren Podiumdier).

De Haarlemse Cultuurmonitor is te lezen op www.haarlem.nl/cultuurmonitor (onder ‘Monitors’).