Skeletten Botermarkt in Haarlem mogelijk buitenlanders

0

Isotopenonderzoek naar drie skeletten gevonden onder de Botermarkt in Haarlem wijst uit dat deze personen in de 15e eeuw mogelijk uit Vlaanderen of Frankrijk naar Haarlem zijn gekomen. Het onderzoek laat zien dat twee van de onderzochte individuen pas na hun 16e levensjaar zich in Haarlem bevonden en twee verschillende verhuizingen hebben meegemaakt.

Het vermoeden bestaat dat de derde persoon al op jongere leeftijd naar Haarlem is gekomen. In totaal zijn er circa honderd skeletten bij opgravingen op drie locatie in Haarlem gevonden, waarvan het grootste deel bij de Botermarkt. Op veertien skeletten is het isotopenonderzoek gedaan. De tentoonstelling ‘Cold Case Nederlandse Archeologie: Cold Case Haarlem’ in het Archeologisch Museum Haarlem toont nog tot zondag 19 april aanstaande de methode van het onderzoek en de uitkomsten daarvan.

Anja van Zalinge, stadsarcheoloog van Haarlem: “De mensen van wie nu de skeletten zijn onderzocht komen niet uit het kustgebied, maar wat verder weg uit Nederland of mogelijk Vlaanderen of Frankrijk. Dit kan goed in verband gebracht worden met de groeiende economie, zoals linnennijverheid, van onze stad vanaf de 15e eeuw, waardoor veel mensen van buitenaf werk zochten in onze stad. Met het speciale cold case onderzoek zijn we dus nog meer te weten gekomen, dan je alleen aan de hand van de skeletten visueel kunt zien.”

Archeologen hebben in 2012 op de Botermarkt in Haarlem een deel van de oude begraafplaats behorende bij het middeleeuwse Gangolf gasthuis opgegraven, waarbij skeletten zijn gevonden. Op basis van isotopenonderzoek waarbij monsters van dit element uit het tandemail wordt gehaald, kan de herkomst van de skeletten bepaald worden. Aan drie van veertien eerder onderzochte skeletten is extra onderzoek gedaan. Dit wijst uit de personen in de 15e eeuw na hun 16e levensjaar naar Haarlem zijn gekomen. Wie meer wil weten over het isotopenonderzoek en hoe dit in z’n werk gaat, kan dit nog tot zondag aanstaande te weten komen op de tentoonstelling ‘Cold Case Nederlandse Archeologie: Cold Case Haarlem’ in het Archeologisch Museum Haarlem aan de Grote Markt. In de tentoonstelling wordt een overzicht gegeven van recente onderzoekstechnieken, zoals isotopen- maar ook DNA-onderzoek en gezichtsreconstructies.

Het museum is geopend van woensdag  t/m zondag van 13:00-17:00 uur. Toegang is gratis.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)