Godfried Bomans wilde het Spaarne dempen

0

Er was maar weinig waarmee de Haarlemse schrijver Godfried Bomans zich binnen zijn gemeente níét bemoeide. Ook over het Spaarne had hij zo zijn gedachten. Uit de nalatenschap van zijn vriend Jan Mul dook onlangs een unieke geluidsopname op van een hilarische Teisterbant-bijeenkomst. De opname is in verkorte versie te beluisteren op de tentoonstelling Haarlem Waterproof in Museum Haarlem.

De door de bezoekers met veel enthousiasme onthaalde tentoonstelling Haarlem Waterproof geeft een bijzonder historisch overzicht over hoe de Haarlemmers door de eeuwen heen met het water leefde. De onlangs opgedoken geluidsopname uit begin jaren ‘50 van Godfried Bomans is een waardevolle toevoeging aan deze tentoonstelling. Zij illustreert op satirische wijze hoe het typisch Nederlandse fenomeen ‘polderen’ altijd al gemeengoed is geweest. Ook in Haarlem.

Tijdens een ‘raadszitting’ van sociëteit Teisterbant legde Bomans als ‘burgemeester’ een uiterst bizar plan voor: demping van het Spaarne. Aanleiding voor het plan was het almaar drukker wordende verkeer in de stad. ‘Er wordt hier geperst en gedouwd, zeer ten ongerieve van de passanten. Het aantal dodelijke ongelukken van de afgelopen week is 57’, aldus Bomans. ‘Daarom hebben wij gedacht, dames en heren, om hiervoor een oplossing te zoeken. En vanzelf is toen het voorstel gerezen om het Spaarne radicaal te dempen. We krijgen dan een weliswaar wat slingerende maar brede weg die geasfalteerd het verkeer van Amsterdam naar Den Haag op coulante wijze doorlaat.’

Het voorstel van Bomans wordt door de ‘raadsleden’, met veel gegniffel onthaald en zij laten er beurtelings hun licht over schijnen. Dat leidt tot absurdistische overwegingen, zoals: waar moeten dan ‘onze lieve kraaloogjes, de ratten’ naar toe, en de palingen? Wat gaat men doen met het wereldberoemde Spaarnewater? Invriezen? Opslaan in pakhuizen? Hoe lossen we het op met de VVV, die tegen is?

Om alle partijen tevreden te stellen komt men tot een compromis dat met gevoel voor satire als volgt wordt samenvat: ‘Een laag asfalt, daarop een laag palingen, daarop een laag water en daarover een laag voetgangers – hierin zie ik een gezond compromis.’

De geluidsopname van de toespraak van Godfried Bomans is nu te beluisteren in de tentoonstelling Haarlem Waterproof in Museum Haarlem.

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief van Haarlem updates:
Voer je e-mailadres in:


(Geleverd door FeedBurner)