Programma Pletterij oktober 2015

0

Het programma van de Pletterij voor oktober 2015 ziet er als volgt uit:

DO 1 OKT 20.00 UUR, LETTERIJ: IN GESPREK MET RENATE DORRESTEIN
Een literair programma i.s.m. DIS
DIS is een landelijk project waarbij de culturele ontmoeting tussen jonge en oude kunstenaars centraal staat. Op deze avond gaat Renate Dorrestein als ‘oudere schrijfster’ in gesprek met twee jonge schrijvers over de scherpe randjes van debutant zijn. Op de voor haar typerende onbevangen manier vraagt Renate deze jonge schrijvers het hemd van het lijf. Zie ook 7 oktober.

ZO 04 OKT 16.00 UUR, AFSCHEIDSCONCERT HJC: SPOKE (NY)
Slotconcert van de Haarlemse Jazzclub.
Het kwartet Spoke (NY) is in 2005 opgericht. De afzonderlijke leden speelden met de wereldtop uit de jazz. Met een sterke basis van bas en drums en het prachtige samenspel van o.a. trombone en sax weet dit kwartet een unieke sound te creëren. Spoke heeft 3 albums uitgebracht en is nu op tournee door Europa.
Toegang € 15,00 / tot 25 jaar € 12,00
Voorverkoop via haarlemsejazzclub.nl.

DI 06 OKT 20.00 UUR, CINEMA CLUB: JULES ET JIM
Thema: Europese meesterwerken, presentatie Lenie Peetoom.
Regie: Francois Truffaut, 1962.
Deze sprankelende film van meester regisseur Francois Truffaut met Jeanne Moreau in de hoofdrol is een ode aan de liefde. Catherine, gespeeld door Jeanne Moreau, is verliefd op twee mannen, trouwt uiteindelijk met Jules, maar kan Jim ook niet loslaten, met alle gevolgen van dien.
Toegang € 3,00 / tot 25 jaar € 1,50 (inclusief lidmaatschap filmclub).

WO 7 OKT 20.00 UUR, DEBAT: GAAT KUNST MET PENSIOEN?
Debatavond i.s.m. DIS
DIS is een landelijk project waarbij de culturele ontmoeting tussen jonge en oude kunstenaars centraal staat. Gaat kunst met pensioen? Beide generaties, amateurs en professionals, debatteren over de betekenis van leeftijd en de rol van kunst in een leven. Hoe kijken maatschappelijk betrokkenen en vertegenwoordigers van fondsen hier tegenaan?
Toegang € 3,00 / tot 25 jaar € 1,50

DO 08 OKT 20.30 UUR, MUSICA GLOBALISTA: POW ENSEMBLE – STEIN I.S.M. PHILHARMONIE HAARLEM
POW Ensemble werkt samen met kunstenaars uit verschillende disciplines. Vanavond ontsluiten zij met hun muziek de 100 jaar oude teksten van de Amerikaanse schrijfster Gertrude Stein (1874 – 1946).
De songs zijn toegankelijk en hebben eigenzinnige melodieën, ritmes en improvisaties. In de voorstelling gaan humor en verwarring hand in hand. Net als in de poëzie van Stein!
Stephanie Pan (stem), Peter Kuit ( tapdans), Axel Schappert (tuba), Luc Houtkamp (elektronica, saxen).
Toegang € 10,00 / tot 25 jaar € 7,00

DI 13 OKT 20.00 UUR, CINEMA CLUB: LE QUAI DES BRUMES
Thema: Europese meesterwerken, presentatie Lenie Peetoom.
Regie: Marcel Carné, 1938.
Het wordt genieten met deze prachtige, sfeervolle Franse film. Dankzij het sublieme scenario van Jacques Prévert, topcameraman Eugen Schüfttan, de regie van Marcel Carné en niet te vergeten het uitstekende spel van Jean Gabin, Michele Morgan, Michel Simon en Pierre Brasseur.
Toegang € 3,00 / tot 25 jaar € 1,50 (inclusief lidmaatschap filmclub).

WO 14 OKT 20.00 UUR, JONGERENDEBAT: IDENTITEIT EN RADICALISERING
Debat o.l.v. Lodewijk de Ruiter, locatie nog niet bekend.
Een serie gesprekken met, voor en door twintigers en jongeren in Haarlem. Met interessante sprekers, muzikanten én genoeg gelegenheid om nieuwe contacten op te doen. De debatten worden georganiseerd in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin, Generation Why en Haarlemse jongerenwerkers. Vanavond is het onderwerp ‘identiteit en radicalisering’.
Voor actuele informatie (en locatie) zie pletterij.nl.
Toegang: gratis.

DO 15 OKT 20.30 UUR, MUSICA GLOBALISTA: PLETTERIJ IMPRO SESSIES I.S.M. PHILHARMONIE HAARLEM
Met een minimum aan afspraken vooraf het podium betreden, elkaar muzikaal aftasten en uitdagen. Dat is muziek maken op het scherpst van de snede! Iedere avond wordt gecureerd door een gastmusicus. Deze nodigt musici uit, bedenkt het concept van de avond en is de gastheer/-vrouw. Vanavond is dat Niels van der Weiden.
M.m.v. Haarlemse Popscene.
Voor actuele informatie zie pletterij.nl.
Toegang: vrijwillige bijdrage.

ZO 18 OKT 16.00 UUR, MUSICA GLOBALISTA: CLUB JAZZ-X, EDWIN QUARTET I.S.M. LIONS CLUB VELSEN
Lions Club Velsen biedt jonge talentvolle jazzmusici een podium. Vandaag EDWIN, een fris, opkomend en gedurfd jazz ontstijgend Rotterdams kwartet. Catchy melodieën, rauwe grooves en wringende klanken worden in de spannende composities moeiteloos afgewisseld. Niet het individu, maar het samenspel staat centraal. De band bestaat uit cum laude afgestudeerde musici die al diverse prijzen wonnen.
Wietse Voermans (sax), Thomas Peters (gitaar), Daniel Eskens (bas), Niek de Bruijn (drums).
Na afloop kun je gezellig napraten met de muzikanten.
Van 18.30 – 19.30 uur Club jazz-X Eetcafé: vegetarisch 3-gangenmenu.
Toegang € 10,00 / tot 25 jaar € 7,00
Club jazz-X Eetcafé € 7,50

DI 20 OKT 20.00 UUR, CINEMA CLUB: DE GROTE STILTE
Thema: Europese meesterwerken, presentatie Lenie Peetoom.
Regie: Ingmar Bergman, 1963.
Het werd een schandaalsucces, ´De grote stilte´ van Zwedens meest beroemde regisseur Ingmar Bergman. Er ontstonden niet alleen censuurproblemen in diverse landen, maar het werd ook nog eens de meest bediscussieerde film ter wereld. In West-Duitsland kwam de film zelfs in de Bondsdag ter sprake.
Toegang € 3,00 / tot 25 jaar € 1,50 (inclusief lidmaatschap filmclub).

WO 21 OKT 19.30 UUR, DEBATCAFÉ: SMEKELINGEN I.S.M. DE TONEELSCHUUR
Debat o.l.v. Erwino Ouwerkerk en Annemieke Windt.
Een maandelijks gevarieerd programma met veel nieuws, interviews, muziek, columns, poëzie en debat. Vanavond aandacht voor Toneelschuur-productie ‘Smekelingen’.
Voor actuele informatie zie pletterij.nl.
Toegang € 3,00 / tot 25 jaar € 1,50

DO 22 OKT 20.00 UUR, LEZING: MUZIEKAUTEURSRECHT, DOOR IGOR LIST I.S.M. HAARLEMSE POPSCENE
Deze copyright coach ondersteunt muzikanten en kunstenaars die vragen hebben rond ‘bescherming eigen songs’, ‘wat doet Buma/Stemra precies?’ en ‘hoe zorg je ervoor dat je geen geld laat liggen’. Igor heeft jarenlang gewerkt bij Buma/Stemra en studeerde Auteursrecht en Intellectueel Eigendom.
Toegang € 3,00 / tot 25 jaar € 1,50

DI 27 OKT 20.00 UUR, CINEMA CLUB: DIE BÜCHSE DER PANDORRA
Thema: Europese meesterwerken, presentatie Lenie Peetoom.
Regie: Georg Wilhelm Pabst, 1929.
Die Büchse der Pandorra wordt erkend als één van de hoogtepunten uit de filmgeschiedenis en maakte van de Amerikaanse actrice en danseres Louise Brooks een wereldster in de rol van de verleidelijke Lulu, een vrouw die alleen maar leeft voor de liefde. De film is gebaseerd op twee toneelstukken van Frank Wedekind.
Toegang € 3,00 / tot 25 jaar € 1,50 (inclusief lidmaatschap filmclub).

WO 28 OKT 20.00 UUR, DEBAT: TEGENLICHT MEET UP HAARLEM, ‘TTIP, HET RECHT VAN DE STERKSTE’
De wekelijkse Tegenlicht uitzendingen van de VPRO lokken discussie uit en roepen reacties op. De Pletterij organiseert naar aanleiding van deze uitzendingen maandelijks een bijeenkomst. Hiervoor kiezen we één van de uitzendingen van die maand. We tonen fragmenten, praten hierover met gasten en gebruiken dit als startpunt voor de discussie met de bezoekers.
Voor het actuele onderwerp zie pletterij.nl.
Toegang: gratis.

DO 29 OKT 20.30 UUR, MUSICA GLOBALISTA: ORKESTAR BRAKA KADRIEVI I.S.M. PHILHARMONIE HAARLEM
Orkestar Braka Kadrievi is een Macedonische gypsy brassband, bekend van de soundtrack van Emir Kusturica’s film ‘Time of the Gypsies’. De muziek vermengt traditionele zigeunermuziek met oosterse invloeden en Macedonische, Servische, Griekse en Turkse volksmuziek. Dit alles komt terug in de composities van de jonge bandleider Seven Kadrievi.
Voor actuele informatie zie plettterij.nl.
Toegang € 10,00 / tot 25 jaar € 7,00

ZA 31 OKT 20.00 UUR, MUSICA GLOBALISTA: COMPOST I.S.M. PHILHARMONIE HAARLEM
Compost is een minifestival waarin vijf, merendeels jonge, componisten hun werk presenteren in korte, showcase- achtige optredens. Afwisseling en diversiteit in vijf verschillende sets waarin vocale, instrumentale en/of elektronische muziek – soms aangevuld met een multimediaal dan wel theatraal element – te beluisteren is.
Samenstelling: Niels van der Weiden.
Voor actuele informatie zie plettterij.nl.
Toegang € 10,00 / tot 25 jaar € 7,00

Info
Pletterij, Lange Herenvest 122 Haarlem – 023 542 35 40 – www.pletterij.nl.

- Advertentie -