Het VU-orkest speelt in De Philharmonie

0

Het VU-Orkest is het studentenorkest van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het orkest werd in 1962 opgericht door dirigent Otto Klap. Wat begon als een klein kamerorkestje, groeide in de afgelopen 50 jaar uit tot een groot symfonieorkest. In Nederland is het VU-Orkest dankzij de enorme inzet van haar leden en dirigent een van de grootste en meest baanbrekende studentenorkesten. De studenten voeren samen vooral laatromantische en twintigste-eeuwse muziek uit in de mooiste zalen in binnen- en buitenland.

22 januari zal het VU-orkest drie russische meesterwerken ten gehore brengen in De Philharmonie in Haarlem. Een wel heel bijzonder programma, waarbij niet alleen het orkest, maar ook de luisteraar wordt uitgedaagd.

Het concert wordt begonnen met De Festival ouverture van Sjostakovich het stuk dat voor het eerst gespeeld werd bij de herdenking van de Oktober revolutie in Moskou in 1954. Vervolgens wordt de Scythische Suite van Prokoviev ten gehore gebracht. Dit, op Stravinski’s ‘le sacre du primtemps’ geïnspireerde stuk was geschreven als ballet. De Scythische Suite is voor elk orkest een grote uitdaging door de moeilijke noten en tempi. Daarom is het bijzonder dat zo een ingewikkeld stuk door een studentenorkest wordt uitgevoerd.

Na de pauze speelt het orkest ‘le sacre du printemps’ van Stravinski. Omdat dit stuk zo een grote bezetting vereist wordt het, om financiele redenen, bijna nooit uitgevoerd door professionele orkesten. Daarnaast wordt het vanwege de bijzonder moeilijke ritmische figuren ook door amateur orkesten nooit gespeeld.

Kortom, drie ingewikkelde, maar prachtige Russiche meesterwerken, die bijna nooit alle drie tegelijk ten gehore worden gebracht, gecomponeerd door de grootste Russische Meesters, gespeeld door een van de grootste en beste studentenorkesten van Nederland in de mooiste zalen van Nederland.