Conservator Xander Karskens geselecteerd voor de 57e Biënnale Venetië

0

Xander Karskens, conservator hedendaagse kunst van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, wordt curator van het Finse paviljoen bij de komende editie van de Biënnale van Venetië. Het project met de voorlopige titel The Aalto Natives dat Karskens samen met de kunstenaars Erkka Nissinen en Nathaniel Mellors had ingediend is geselecteerd om Finland in 2017 te vertegenwoordigen.

Xander Karskens heeft eerder met Nissinen en Mellors gewerkt toen zij in 2015 en 2011 solotentoonstellingen in De Hallen Haarlem hadden. Het museum heeft ook werk van beide kunstenaars in de collectie.

The Aalto Natives, een door Mellors en Nissinen gezamenlijk geproduceerde totaalinstallatie met video, sculptuur en licht is gekozen uit bijna honderd inzendingen. Het project werd speciaal ontwikkeld voor het Finse paviljoen dat recht tegenover het Rietveldpaviljoen ligt in de Giardini en ontworpen werd door de baanbrekende architect en designer Alvar Aalto. De jury was onder de indruk van de vindingrijkheid van het voorstel, de subversieve humor ervan en de verbeeldingsvolle wijze waarop het een complex onderwerp als nationale identiteit en (on)afhankelijkheid behandelt. In reactie op hun uitverkiezing dankten kunstenaars en curator de jury en zeiden zich ongelooflijk te verheugen op de komende samenwerking. Xander Karskens: “Het is een grote eer en een voorrecht de kans te krijgen voor Finland een project te ontwikkelen binnen de context van nationale vertegenwoordiging op wereldniveau en om te werken met twee van de origineelste kunstenaars van hun generatie”.

Xander Karskens
Xander Karskens is sinds 2006 conservator hedendaagse kunst van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem. In samenwerking met de directeuren Karel Schampers en Ann Demeester verkreeg de hedendaagse kunstprogrammering onder Karskens een internationale reputatie. De programmering heeft een signalerende functie; het tentoonstellingsbeleid is erop gericht een gevarieerd beeld te geven van recente ontwikkelingen in de internationale hedendaagse kunst. Het museum toont regelmatig solopresentaties van internationaal spraakmakende kunstenaars die nog niet eerder in Nederland hebben geëxposeerd. Buiten het museum verzorgde Karskens internationale tentoonstellingen en projecten als Ghost in the system – scenarios for resistance in NCCA Moskou (2013) en FOCUS: the Netherlands bij ARCOmadrid (2012).