Lezing over Klaas Pander & Pim Mulier

0

Door Wim Zonneveld en Daniël Rewijk

Dat Haarlem een echte sportstad is, is te zien in de huidige expositie Haarlem Sportstad in Museum Haarlem. Tijdens de lezing komt u meer te weten over twee vroege Haarlemse sporthelden: de 19e eeuwse schaatser Klaas Pander en zijn sportvriend Pim Mulier, onder meer oprichter van de Koninklijke HFC.

Wim Zonneveld publiceerde onlangs de biografie van de vergeten Haarlemse sportheld Klaas Pander, Daniël Rewijk schreef in 2015 de biografie van Pim Mulier. In deze lezing schetsen beide schrijvers een beeld van de sportwereld eind 19e eeuw.

Pim Mulier is in die tijd een elitaire pionier, die propaganda maakt voor de georganiseerde sport, een nieuw fenomeen in Nederland. Jaap Eden is het grootste sporttalent, wereldkampioen allround schaatsen en wielrennen. Klaas Pander is de link tussen deze twee beroemdheden. Door Pim gestimuleerd, leidt hij rond 1890 een groots sportleven. Hij is de eerste Nederlandse amateurschaatser die voor training naar het buitenland wordt uitgezonden en winnaar van de eerste marathon op natuurijs. Hij neemt deel aan de eerste drie WK’s. Klaas is niet alleen onze eerste schaatser van internationale klasse, hij is bovendien de ontdekker en trainer van Jaap Eden, die in 1893 zijn eerste wereldtitel behaalt.

Tijdens de lezing bezoekt u met de schrijvers de expositie Haarlem Sportstad waarin onder meer de schaatsen van Jaap Eden te zien zijn en vele medailles van Pim Mulier.

Info
De lezing wordt gehouden op zondag 26 maart 2017 om 14:30 uur (inloop met koffie en thee, aanvang lezing 15:00 uur) in Museum Haarlem aan het Groot Heiligland 47. De lezing eindigt om 17:00 uur met een signeersessie.

De entree bedraagt € 10,50 inclusief een drankje en een bezoek aan de expositie Haarlem Sportstad. Museumkaarthouders betalen € 5,50. Om zeker te zijn van een plek is reserveren via info@museumhaarlem.nl gewenst.

> Schaap Tools & Parts: De elektrisch gereedschap speciaalzaak van Haarlem

Al ruim 20 jaar is Schaap Tools & Parts aan de Reitzstraat in Haarlem de elektrisch gereedschap speciaalzaak voor verkoop, reparatie, NEN3140 keuringen en serviceadres voor bekende A-merken.
Delen
Vorig artikelGrootschalig regionaal woonwensenonderzoek
Volgend artikelVolgende Schuurshow zondag 26 maart
De redactie van Haarlem updates zorgt er voor dat er regelmatig updates (persberichten) op deze site komen te staan. Zelf maken wij reportages, interviews of mooie fotoseries van Haarlem en omgeving. Neem gerust contact met ons op als u ideeën heeft voor leuke inhoud van Haarlem updates via info@haarlemupdates.nl of stuur uw persberichten naar persberichten@haarlemupdates.nl. Vragen over advertentiemogelijkheden kunt u sturen naar adverteren@haarlemupdates.nl.